Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Φλωρίδης: Με τον νόμο Παρασκευόπουλου βγήκαν δολοφόνοι, βιαστές, ληστές – Τέτοιος νόμος δεν πρόκειται να υπάρξει από μένα

«Με τη νέα μεταρρύθμιση δίνουμε βάρος στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε και στον νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας με έμφαση ότι «τέτοιος νόμος δεν πρόκειται να υπάρξει από μένα».

Όπως εξήγησε «ο νόμος αυτός οδήγησε στο να αποφυλακιστεί όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας. Με τον νόμο αυτό, όσοι ήταν να απολυθούν το 2023, απολύθηκαν το 2017. Απολύθηκαν από τις φυλακές δολοφόνοι, βιαστές, ληστές. Οι διευθυντές των φυλακών έλεγαν ότι αν η κοινωνία έβλεπε ποιοι αποφυλακίζονται θα είχαν κλειστεί όλοι στα σπίτια τους και δεν θα έβγαιναν έξω. Όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας».

Συνεχίζοντας, δε, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «οι αντιλήψεις των υπουργών και των κυβερνήσεων που μετατρέπονται σε αποφάσεις και νόμους έχουν επιπτώσεις και εγώ αξιολογώ τις επιπτώσεις όχι τις προθέσεις. Δεν λέω ότι ο κ .Παρακευόπουλος είναι εγκληματίας αλλά έχουν μια λάθος αντίληψη καθώς το μυαλό τους είναι στην προστασία των εγκληματιών».

Αναλύοντας τις αλλαγές που θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Oι δικαστές του α’ βαθμού –πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες– πρέπει να ενοποιηθούν ώστε η δικαστική ύλη των Πρωτοδικών να ανατεθεί σε περισσότερους δικαστές, αφού τώρα θα προστεθούν οι 1000 Ειρηνοδίκες μετά από σχετική επιμόρφωσή τους. Έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Επί 112 χρόνια προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, και υπάρχουν διαρκώς αντιδράσεις, κυρίως τοπικές».

Αναφορικά με την εξάπλωση του φαινομένου της ατιμωρησίας λόγω συνεχών αναστολών, εξήγγειλε ότι καταργείται η υποχρέωση του δικαστηρίου να χορηγήσει την αναστολή [ενν. σε καταδίκους έχοντες λευκό ποινικό μητρώο] σε περίπτωση ποινής φυλάκισης μέχρι 3 ετών. Αντ’ αυτού αν η ποινή είναι από 1 έως 2 έτη ο κατάδικος θα μπορεί να ζητήσει αναστολή ή να την εκτίσει, αν είναι από 2 έως 3 να ζητήσει αναστολή ή να εκτελέσει κοινωφελή εργασία και αν είναι από 2 έως 3 έτη να την εκτίσει ή να αιτηθεί μερικής αναστολής, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εκτίσει τουλάχιστον 6 μήνες.

«Παραλίγο να ήμουν στο τρένο που συνέβη το δυστύχημα στα Τέμπη»

«Είχα τη μεγαλύτερη στατιστική πιθανότητα να είμαι στο τρένο αυτό. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο πριν από το ατύχημα δύο φορές την εβδομάδα έκανα το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Δεν κινήθηκα εκείνη την εβδομάδα γιατί είχε έρθει ο γιος μου από τη Γερμανία στο Κιλκίς και έμεινα εκεί» εκμυστηρεύτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

Σε ό,τι αφορά τη δίκη για τα Τέμπη, είπε πως έφερε διάταξη που αφαιρεί την προδικασία ούτως ώστε μόλις κλείσει η ανάκριση να πάει κατευθείαν στη δίκη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι μπορεί μέχρι τέλος της Άνοιξης να πάει σε δίκη.

By