Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Focus: «Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση»

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια»

ellada

Παρά την στήριξη δισεκατομμυρίων, «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της λιγότερο από ό,τι πριν από την διάσωση», γράφει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), που δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια», τονίζεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, «η Ελλάδα είναι σήμερα λιγότερο σε θέση να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος από ότι ήταν το 2010» και ότι «η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να πέφτει ασταμάτητα».

«Οι μεταρρυθμίσεις των περασμένων ετών και η τεράστια οικονομική βοήθεια ύψους 234 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα σε αυτό», αναφέρουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πέφτει και πάλι από το 2013, ενώ προηγουμένως είχε βελτιωθεί από το 2010 μόνο για μία χρονιά.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην «Welt am Sonntag» υπογραμμίζεται ότι κύριος λόγος για την κατάσταση είναι η απελπιστική κατάσταση των επιχειρήσεων. «Η ελληνική οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική και οι μισθοί κατά 10% πολύ υψηλοί», αναφέρει ο Ματίας Κούλας, ένας από τους ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα. Επισημαίνεται επίσης ότι από το 2010 έπεσαν οι τιμές για πολλά προϊόντα, αλλά αυτό δεν έγινε μέσω χαμηλότερων μισθών, αλλά μέσω απολύσεων. Για να μειωθεί η υψηλή ανεργία στη χώρα, θα έπρεπε να μειωθούν και οι μισθοί, συγκριτικά με την διεθνή πραγματικότητα, τονίζεται.

Επίσης, οι συντάκτες της μελέτης αμφισβητούν την χρησιμότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους: «Ένα κούρεμα χρέους θα αφορούσε μόνο το υπάρχον δημόσιο χρέος. Δεν θα μπορούσε όμως να παραμερίσει την κεντρική αιτία της ελληνικής δυστυχίας, δηλαδή το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα απάλυνε τα ελληνικά προβλήματα μόνο βραχυπρόθεσμα», αναφέρουν οι ερευνητές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By