Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Φοιτητής του Κέιμπριτζ αντιμέτωπος με ποινή θανάτου στο Νότιο Σουδάν!

Η κριτική στην κυβέρνηση ενίοτε μπορεί να επιφέρει σημαντικές συνέπειες σε όλα τους τομείς της καθημερινότητας ενός πολίτη.

Στο Νότιο Σουδάν, οι συνέπειες του αντιλόγου μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικές για τη ζωή ενός πολίτη, με την απόλυτη έννοια της έκφρασης.

Ο Peter Biar Ajak, πατέρας δύο παιδιών και φοιτητής PhD του κορυφαίου Πανεπιστημίου στον κόσμο, του Κέιμπριτζ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιβολή θανατικής ποινής, διότι υπέπεσε στο -θανάσιμο όπως κυριολεκτικά αποδεικνύεται- «αμάρτημα» της «κριτικής στην κυβέρνηση».

Ο 35χρονος είχε συλληφθεί από τον περασμένο Ιούλιο, δίχως να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο φοιτητής του Κέιμπριτζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Juba και δίχως την παραμικρή εξήγηση, οδηγήθηκε στις φυλακές.

Πολύ αργότερα, το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από τις αρχές του Νοτίου Σουδάν, ήταν κόλαφος για τον πατέρα των δύο ανήλικων παιδιών.

Ο Peter Biar Ajak ήταν αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της «τρομοκρατίας» και της «προδοσίας». Μαζί οι δύο κατηγορίες, επιφέρουν την επιβολή της θανατικής ποινής, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο Νότιο Σουδάν.

Γιατί κατηγορήθηκε ο 35χρονος φοιτητής του Κέιμπριτζ; Διότι πριν ταξιδέψει στην πατρίδα του για να λάβει μέρος σε ένα φόρουμ της νεολαίας, είχε αναρτήσει στο Twitter το εξής μήνυμα:

Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε (να σκεφτόμαστε) ότι οι λεγόμενοι ηγέτες θα φέρουν την ειρήνη στο Νότιο Σουδάν. Εμείς, οι σπουδαίοι άνθρωποι του Νότιου Σουδάν, πρέπει να οργανωθούμε, για να φέρουμε την ειρήνη που αξίζουμε».

 

 

 

Το παραπάνω μήνυμα θεωρήθηκε από την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν ως πραξικοπηματική κίνηση. Στην πρώτη ευκαιρία, λοιπόν, ο 35χρονος συνελήφθη και πλέον κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, διότι… τόλμησε να αναρτήσει την άποψή του στα social media.

Η υπόθεση του 35χρονου πατέρα από το Νότιο Σουδάν, επανήλθε στην επικαιρότητα όταν το Συμβούλιο του Κέιμπριτζ απευθύνθηκε στη Διεθνή Αμνηστία, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου δήλωσε σχετικά: «Το Πανεπιστήμιο παραμένει βαθιά ανήσυχο για την ευημερία του Peter και την πρόσβασή του στη νομική εκπροσώπηση, αθώς και για την παραβίαση των δικαιωμάτων του σύμφωνα με το σύνταγμα του Νοτίου Σουδάν, το οποίο εγγυάται σε όλους τους ανθρώπους της χώρας την ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου, τη δίκαιη διαδικασία και την ελευθερία έκφρασης και συνειδητοποίησης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By