Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Φολέγανδρος: Την σκότωσε γιατί «τον κορόιδευε» – Ολόκληρη η ανατριχιαστική απολογία του 30χρονου

Τη… λύπη του για ό, τι συνέβη στην Φολέγανδρο, για την σοκαριστική δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς δηλαδή, εξέφρασε ο 30χρονος κατηγορούμενος στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή Νάξου.

«Γι’ αυτό που συνέβη σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς…» ήταν η κατάληξη της απολογίας του 30χρονου.

Ο κατηγορούμενος αφενός αναφέρθηκε στα ψυχιατρικά προβλήματα που υποστηρίζει πως αντιμετωπίζει από το 2014-2015 και αφετέρου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα γύρω από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς, λέγοντας ότι δεν…γνωρίζει, δεν… ξέρει, δεν… θυμάται.

Κατηγόρησε την νεκρή 26χρονη όχι μόνο για τα όσα συνέβησαν στο νησί, αλλά και για παλαιότερα, υποστηρίζοντας πως εκείνος ήθελε να διακόψει τη σχέση αλλά εκείνη επέμενε να μην το κάνει.

Για τα πιο «καυτά» ερωτήματα του εγκλήματος, πάντως, οι απαντήσεις του ήταν ουσιαστικά… μη απαντήσεις. Κι αυτό διότι δεν απάντησε σε τίποτα με ξεκάθαρο τρόπο.

Η απολογία του 30χρονου ενώπιον του ανακριτή Νάξου έχει ως εξής:
«Αρχικά δεν κατάλαβα πως έφυγε το αμάξι από το δρόμο, είπε.

Ερώτηση: Πώς και για ποιο λόγο διαπληκτιστήκατε;

Απάντηση: Τη συγκεκριμένη φορά ο λόγος ήταν ότι δεν παρακολουθούσε πώς θα πάμε στο μέρος που πηγαίναμε να φάμε. Πηγαίναμε από άλλο δρόμο και μετά ξανά γυρίσαμε πίσω.

Ερώτηση: Το αμάξι σας έφυγε ή το ρίξατε εσείς εκεί;

Απάντηση: Μου έφυγε, ήμασταν στο κέντρο του δρόμου και πρέπει να κάνω στροφή, διαπληκτιζόμαστε και το αμάξι έφυγε από το δρόμο. Προσέκρουσε σε πέτρες.

Ερώτηση: Ο διαπληκτισμός τι μορφή είχε;

Απάντηση: Υπήρχε έντονη λογομαχία. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα. Εγώ της είπα ότι αυτό με το χάρτη έχει γίνει πολλές φορές. Αυτή έλεγε ότι δεν πειράζει πάμε από άλλο δρόμο, αν σε ενοχλεί τόσο πολύ αυτοκτόνα.

Ερώτηση: Δεν υπήρχαν ύβρεις, προσβολές ή σωματική βια;

Απάντηση: Όχι.

Ερώτηση: Είχατε λογομαχήσει ξανά προηγουμένως;

Απάντηση: Είχαν γίνει διάφορα διάλογοι, άλλες φορές πιο έντονοι. Μου έλεγε ότι έχουμε έρθει διακοπές μαζί και δεν περνάμε καλά. Είχα προτείνει εγώ να κλείσουμε εισιτήρια να γυρίσουμε πίσω αφού δεν περνούσαμε καλά, αλλά η Γαρυφαλλιά επέμενε να μείνουμε.

«Πώς γνωριστήκαμε»
Ο 30χρονος προσδιόρισε τη γνωριμία τους πριν από ένα χρόνο και υποστήριξε ότι είχαν ελεύθερη σχέση παρ´ ότι ανέφερε ότι βρίσκονταν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

«Είχαμε γνωριστεί πέρσι το καλοκαίρι στην Κόρινθο. Είχαμε ελεύθερη σχέση. Εγώ δεν είχα παράλληλη σχέση, εκείνη πιθανόν να είχε. Από κοντά βρισκόμασταν μία, με τρεις φορές την εβδομάδα. Επικοινωνούσαμε σχεδόν καθημερινά στο κινητό και στον υπολογιστή. Και οι δύο συμφωνούσαμε στην ελεύθερη σχέση. Κανείς από τους δύο δεν είχε εκφράσει επιθυμία για στενότερη σχέση», είπε.

Η ψυχική κούραση…

Ερώτηση: Αναφέρατε προανακριτικά ότι θέλετε να ξεφύγετε, να ηρεμήσετε από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τι εννοούσατε;

Απάντηση: Ίσως να υπήρχε ψυχική κούραση από την καραντίνα.

Ερώτηση: Ποιος πρότεινε να πάτε διακοπές;

Απάντηση: Η Γαρυφαλλιά το πρότεινε. Επιλέξαμε το ελεύθερο κάμπινγκ γιατί τα δωμάτια ήταν ακριβά. Είχαμε και οι δύο ξανά κάνει ελεύθερο κάμπινγκ και μαζί και χωριστά. Και οι δύο συμφωνήσαμε για το ελεύθερο κάμπινγκ.

Τι έγινε την ημέρα του εγκλήματος
Ο 30χρονος κατηγορούμενος περιγράφοντας την ημέρα του εγκλήματος είπε στον ανακριτή Νάξου: «Την ημέρα εκείνη είχαμε κάνει μπάνιο, δε θυμάμαι πόσες ώρες πριν το συμβάν. Σηκωθήκαμε κατά τις εννιά το πρωί. Πήραμε καφέ στον Άγιο Νικόλαο και πήγαμε για μπάνιο στην παραλία της περιοχής Λυγαριά. Δεν θυμάμαι ακριβώς την περιοχή. Έχει και βράχια.

 

Είχαμε πάει και σε άλλες παραλίες και κοιτάξαμε στο χάρτη και αποφασίσαμε να πάμε εκεί γιατί ήταν η πιο κοντινή. Η πρόσβαση ήταν εύκολη. Δεν κάναμε μπάνιο στο σημείο που έγινε το συμβάν κάναμε μπάνιο στην παραλία της περιοχής Λυγαριά, όχι στο σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο».

Όπως εξήγησε ο κατηγορούμενος, φεύγοντας από την παραλία που έκαναν μπάνιο ήθελαν να πάνε για φαγητό. «Όμως χαθήκαμε και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση αυτή τη φορά από τον Άγιο Γεώργιο προς Λυγαριά. Περί τα 100 – 200 μέτρα, μετά την παραλία της Λυγαριάς, πίσω προς Άνω Μεριά, σε απόκρημνο σημείο έγινε το συμβάν», είπε.

«Δεν είχαμε καλή επικοινωνία…»

Ερώτηση: Μέχρι τότε ήταν όλα καλά;

Απάντηση: Δεν είχαμε καλή επικοινωνία, δεν περνούσαμε καλά. Καθίσαμε για μπάνιο περίπου 1 ώρα και αποφασίσαμε μαζί να φύγουμε να πάμε κάπου να φάμε.

Ερώτηση: Τον χάρτη τον είχε η Γαρυφαλλιά;

Απάντηση: Ουσιαστικά, είχαμε το GPS του κινητού της.

«Δε με σεβόταν…»
Ο 30χρονος κατηγορούμενος για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, δήλωσε πως το θύμα δεν τον σεβόταν με αποτέλεσμα ο ανακριτής να του θέσει το σχετικό ερώτημα, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το τι εννοούσε με αυτή τη φράση. «Υπάρχουν κάποια γεγονότα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να το αναφέρω. Με έπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί.

Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5-6 μήνες

Παρόμοια συμπεριφορά αλλά όχι συνεχόμενα, κάποιες φορές. Προσπαθούσε να με εκθέσει, είτε όταν ήμασταν μόνοι μας, είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι’ αυτό το λόγο αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε άλλα σημεία έκανε τα ίδια».

«Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι…»
Στα κρίσιμα ζητήματα ο 30χρονος κατηγορούμενος είτε δε θυμάται, είτε δε γνωρίζει, είτε δεν ξέρει…

Συγκεκριμένα, ο 30χρονος δεν ήξερε να απαντήσει, ούτε σχετικά με το πού βρίσκεται το κινητό του θύματος, ούτε το δικό του…

Για τη στιγμή του εγκλήματος ισχυρίζεται ότι η 26χρονη «βγήκε από το αμάξι επειδή φοβήθηκε. Φώναξε γιατί βγήκαμε από το δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια».

Όπως υποστήριξε ο 30χρονος ήταν αυτή η στιγμή ήταν που… θόλωσε. «Εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι και να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού» τόνισε.

Μετά ο κατηγορούμενος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων, στις οποίες ουσιαστικά δεν… απάντησε για το πώς η Γαρυφαλλιά έπεσε από τον γκρεμό.

Ερώτηση: Τι έγινε ακριβώς;

Απάντηση: Μόνο μία ένταση θυμάμαι.

Ερώτηση: Σας χτύπησε;

Απάντηση: Όχι.

Ερώτηση: Την χτυπήσατε;

Απάντηση: Όχι.

Ερώτηση: Την ακουμπήσατε;

Απάντηση: Όχι.

Ερώτηση: Τι θυμάστε;

Απάντηση: Την έσπρωξα. Δε θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.

Ερώτηση: Προς τα πού την σπρώξατε;

Απάντηση: Νομίζω προς τον γκρεμό. Δεν είχε παραλία.

Ερώτηση: Έπεσε στο γκρεμό;

Απάντηση: Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.

Ερώτηση: Την είδατε να πέφτει;

Απάντηση: Δεν είδα πώς κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Μπήκα στο νερό, την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνητές αναπνοές. Δε γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί.

Δε γνωρίζω πώς βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά. Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνητές αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ’ το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα».

«Τα είχα… χάσει»
Ένα κρίσιμο στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκε ο ανακριτής ήταν στο γιατί ο κατηγορούμενος δεν αναζήτησε βοήθεια. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι τα είχε χάσει και δεν ήξερε τι έκανε. «Τα είχα χάσει. Εγώ έφυγα από την αντίθετη μεριά από το σημείο κολυμπώντας. Δε θυμάμαι πόση ώρα μετά έφυγα. Δε θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπι αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ’ ότι θυμάμαι την τσάντα μου την έριξα στην θάλασσα. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στο λόφο. Δεν ξέρω γιατί γύρισα πίσω στο αμάξι και δε θυμάμαι αν και γιατί άφησα τα alarm ανοιχτά.

«Το 2014-2015 το πρώτο ψυχιατρικό επεισόδιο»
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι εδώ και έξι χρόνια αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα. «Εμφάνισα ψυχιατρικό επεισόδιο πρώτη φορά το 2014 – 2015 με έντονη εγκεφαλική λειτουργία, έντονο άγχος, ζαλάδες, φοβίες και παραισθήσεις ότι με παρακολουθούν. Για το λόγο αυτό μετά από παρότρυνση των γονιών μου επισκέφτηκα ιδιώτη ψυχίατρο στην Κόρινθο.

Στη συνέχεια το 2015 εξετάστηκα στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων Αττικής όπου και διαγνώστηκα με διπολική διαταραχή και μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Ακολούθως το 2020 εκδήλωσα ψυχιατρικό επεισόδιο στο χώρο εργασίας μου και συγκεκριμένα κρίσεις πανικού, έντονο άγχος και παραισθήσεις

Έτσι εξετάστηκα από ιδιώτη ψυχίατρο συνοδευόμενος από τους γονείς μου, στην οποία έκανα συνεδρίες επί τέσσερις μήνες και μου χορήγησε το φάρμακο (…) το οποίο όμως διέκοψα αυθαίρετα ύστερα από 5-6 μήνες.

Τελευταία φορά επισκέφτηκα τον Ιούνιο του 2021 τον ψυχίατρο Κορίνθου και έκανα μαζί του τρεις συνεδρίες, την τελευταία στις 7 Ιουλίου 2021, ο οποίος δε μου χορήγησε φαρμακευτική αγωγή. Το τελευταίο ψυχίατρο τον επισκέφτηκα για νόμιζα πάλι ότι με παρακολουθούν, ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, είχα ασυνεννοησία και προβλήματα με την Γαρυφαλλιά.

Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψω τη σχέση μαζί της αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχιζα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτό στα ανθρώπινα πλαίσια και στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού» τόνισε.

By