Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Forbes: «Το βρετανικό μουσείο πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Yπογράφεται από την Λέιλα Αμινεντόλεχ

marmara

«Το βρετανικό μουσείο πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes και υπογράφεται από την Λέιλα Αμινεντόλεχ, δικηγόρο στην εταιρεία Galluzzo & Amineddoleh, με εξειδίκευση σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κ. Αμινεντόλεχ θεωρεί την κίνηση του βρετανικού μουσείου να δανείσει ένα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης ευγενική χειρονομία αλλά ταυτόχρονα μεγάλη προσβολή προς την Ελλάδα, η οποία ζητά επί δεκαετίες την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Βρετανικό Μουσείο κάθε χρόνο, εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό να βλέπεις τα Γλυπτά στο Λονδίνο, γνωρίζοντας ότι η αφαίρεσή τους κατέστρεψε ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ανθρωπότητας», τονίζει.

«Για να εκτιμήσουμε πλήρως την καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των ζωφόρων, θα πρέπει να εκτεθούν κάτω από την Ακρόπολη«, σημειώνει η έγκριτη νομικός, υπογραμμίζοντας ότι αν και η χώρα μας δεν έχει πολλά νομικά επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών, αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρό νομικά επιχειρήματα για την επιστροφή τους. Εάν ο Λόρδος Έλγιν δεν είχε πάρει την κατάλληλη άδεια για την αφαίρεση των Γλυπτών, τότε το Βρετανικό Μουσείο δεν θα είχε νόμιμο τίτλο κατοχής τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίγνωση της αφαίρεσής τους εδώ και δύο αιώνες, και ποτέ δεν έκανε μήνυση εναντίον του Έλγιν ή του Βρετανικού Μουσείου» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Eνώ από νομικής πλευρές μπορεί να μην στηρίζεται η επιστροφή τους, η ηθική λύση είναι να επιστραφούν των Γλυπτών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σύμβολο του ελληνικού λαού, η βίαιη αφαίρεσή τους τα απομάκρυναν από το νόμιμο σπίτι τους«.

By