Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Foreign Policy: Ο Τσίπρας αξίζει Νόμπελ Ειρήνης

Δεν είναι ο Τραμπ και ο Κιμ που αξίζουν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Foreign Policy.

Η συμφωνία που θα υπογράψει την Κυριακή με τον ομόλογό του, πρωθυπουργό της «Μακεδονίας», Ζόραν Ζάεφ, πετυχαίνει πολύ περισσότερα από το αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας: αποτελεί πρότυπο για την επίλυση διαφορών σε θέματα ταυτότητας, τα οποία δεν συναντώνται μόνο στα Βαλκάνια, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό που κάνει το όραμα του Τσίπρα τόσο μεγαλόπνοο είναι ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Τσίπρας αντιλήφθηκε πρώτος τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα εάν απαλλαγεί από ένα ανώφελο «βαρίδι» για τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και με τη γειτονική της χώρα. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε μια μεγάλη ευκαιρία στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Ζάεφ για σύγκλιση σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό ζήτημα. Αντιλήφθηκε σε πόση απόγνωση είναι ο Ζάεφ να δει επιτέλους τη χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.

«Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον αντίστοιχο ηγέτη της κάθε μίας, ως προδότη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι επείγον να κερδίσουν οι Τσίπρας και Ζάιεφ όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση», σημειώνει το άρθρο.

«Για όσους είναι εγκλωβισμένοι σε διενέξεις ταυτότητας, η συμφωνία –αν δεν καταψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο– αποτελεί ένα πρότυπο. Η συμφωνία αποδεικνύει ότι, αντιστοίχως δισεπίλυτες διενέξεις για πολύ ευαίσθητα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση και τη λογική. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα αν οι λαφυραγωγοί στα Σκόπια ή την Αθήνα καταφέρουν να εκτροχιάσουν τη συμφωνία. Γι αυτό και είναι απαραίτητο ο κόσμος να υψώσει το ανάστημά του και να υποστηρίξει τις προσπάθειες δύο γνήσιων ειρηνοποιών, οι οποίοι έχουν επενδύσει χρόνο και έχουν ρισκάρει πολιτικά για να επιτύχουν μια σοβαρή και απαιτητική συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί μία διένεξη δεκαετιών. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καθόλου πρώιμο να μιλάμε για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», καταλήγει το δημοσίευμα.

By