Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Ποιοι «γλιτώνουν» τα τεκμήρια

Στο τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το TAXISnet και περίπου 6,2 εκατ. νοικοκυριά και φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2017.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και φέτος παράταση των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη φορολόγηση τεκμαρτών εισοδημάτων βάσει της ευνοϊκής κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις.

Η ρύθμιση αυτή θα ευνοήσει όσους φορολογούμενους απέκτησαν εντός του 2017 χαμηλά εισοδήματα από μη μόνιμη απασχόληση και κυρίους ανέργους και φοιτητές.

Αν δεν παραταθεί από το ΥΠΟΙΚ η παράγραφος 35 του άρθρου 72 τότε οι κατηγορίες αυτές θα πιάνονταν στο «δόκανο» των τεκμηρίων για κατοικίες και ΙΧ που κατέχουν και θα φορολογούνταν με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 100%.

Υπενθυμίζεται ότι κοινή φορολογική δήλωση υποβάλουν και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, εάν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αναμένεται να ισχύσει από φέτος η δυνατότητα χωριστής δήλωσης των συζύγων, όπως είχε εισηγηθεί το ΣτΕ, καθώς θα χρειαστεί τεχνική προετοιμασία.

Φέτος επίσης, θα υπάρχουν και κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν από όσους φορολογούμενους φιλοξενούν άτομα, τα οποία δεν είναι «εξαρτώμενα μέλη» των οικογενειών τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By