Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι σήμερα η υποβολή – Στα €1.057 ο μέσος φόρος

Το πήραν απόφαση και οι τελευταίοι φορολογούμενοι, όπως όλα δείχνουν, ότι λήγει πλέον η διορία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων, με αποτέλεσμα να «συνωστίζονται» ακόμα κατά χιλιάδες -ακόμα και σαββατιάτικα- στo Taxisnet για να προβούν στην οριστική υποβολής τους.

Οι πιθανότητες να δοθεί παράταση στην… παράταση που λήγει σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου, μάλλον περιορίζονται δεδομένου ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις πως ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που (δια-) κινδυνεύουν να μην υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Και αυτό γιατί:

– Μόνον το Σάββατο υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412 δηλώσεις Ε1, αριθμός εντυπωσιακός για τέτοια ημέρα.

– Την Κυριακή –προτελευταία ημέρα της προθεσμίας- ξεπέρασαν πλέον τα 6 εκατομμύρια οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 και έτσι απέμεναν λιγότερες από 200.000 δηλώσεις (από τις συνολικά 6,3 εκατομμύρια) για να υποβληθούν από το μεσημέρι χθες μέχρι και απόψε το βράδυ της Δευτέρας.

– Τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) φαίνεται να έχουν καλύψει σχεδόν πλήρως την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, από την περασμένη Πέμπτη ήδη κιόλας.

– Καθυστέρηση παρατηρείται μόνον σε δηλώσεις επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), για τα οποίες θα εξαχθούν ως το μεσημέρι σήμερα τα νεώτερα δεδομένα για το αν και κατά πόσον η υστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες ή σε απροθυμία των ιδίων των φορολογουμένων.

Τα στοιχεία υποβολής των τελευταίων ημερών πάντως, ερμηνεύουν ενδεχομένως γιατί πολλοί φορολογούμενοι ήταν διστακτικοί και απέφευγαν να έρθουν νωρίτερα με την οριστική υποβολή και εκκαθάριση των φετινών δηλώσεών τους.

Παρότι η τελική διορία πληρωμής της 1ης από τις 4 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει (ισχύει η 31η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ξεπερνά κατά πολύ και από τα 2.000 ευρώ ο καθένας τους!

Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά της τελευταίας στιγμής, ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φοολογούμενοι, έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.

Με βάση τα έως και χθες δεδομένα:

– Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1057,25 ευρώ –και το μέσο ποσόν αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα.

Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

– Μόλις 1 στα 10 εκκαθαριστικά έχει βγει πιστωτικό και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ και οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν -εκτός απροόπτου- έως τα τέλη Αυγούστου.

– Οι υπόλοιποι (54,84% ή 1 στους 2) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By