Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Φόρος τιμής στο στρατόπεδο Νταχάου από τον Ομπάμα

«Σήμερα θυμόμαστε τις αμερικανικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν το Νταχάου πριν από 70 χρόνια, καταστρέφοντας το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε δημιουργήσει το ναζιστικό καθεστώς»

obama-museum-dedication-videoSixteenByNine600

Φόρο τιμής στους 40.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στη νότια Γερμανία, το οποίο απελευθέρωσαν σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια οι Αμερικανοί, απέτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Μεταξύ του 1933 και του 1945, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο αυτό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βόρεια του Μονάχου.

«Σήμερα θυμόμαστε τις αμερικανικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν το Νταχάου πριν από 70 χρόνια, καταστρέφοντας το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε δημιουργήσει το ναζιστικό καθεστώς», υπογραμμίζει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας τις θυσίες των Αμερικανών στρατιωτών.

«Από την δυσοίωνη δημιουργία του το 1933, στο Νταχάου φυλακίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι, αντιτιθέμενοι στο Τρίτο Ράιχ. (…) Το στρατόπεδο επεκτάθηκε στην συνέχεια καθώς κλείστηκαν σ΄ αυτό χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων Εβραίοι, Σίντι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες», επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος καταλήγει στην ανακοίνωσή του παραθέτοντας αυτό που είχε γράψει στην γυναίκα του και το παιδί του ο λοχαγός Τίμοθι Μπρέναν μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου: «Είναι αδύνατο να φανταστώ πως υπάρχουν τέτοια πράγματα σε έναν πολιτισμένο κόσμο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By