Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Φορτσάκης: Οι τελευταίοι 6 μήνες άνοιξαν την όρεξη στους δανειστές

Η καθυστέρηση από κυβερνητικής πλευράς για να κλείσει περίφημη αξιολόγηση έχει προκαλέσει μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία με τη σειρά της ανοίγει την όρεξη των δανειστών για ολοένα καινούριες απαιτήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Πριν από έξι μήνες δεν είχαμε όλα αυτά εκ μέρους των δανειστών. Οι τελευταίοι έξι μήνες είναι αυτοί που τους άνοιξαν την όρεξη για να ζητούν συνέχεια νέα μέτρα» ανέφερε ο κ. Φορτσάκης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι λύσεις πάντοτε μπορεί υπάρχουν και πάντοτε πρέπει να υπάρχουν. Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό και έλθει με ρεαλιστικές προτάσεις, υπάρχουν πολλοί εταίροι, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε μία κατάσταση θετικότερη».

O κ. Φορτσάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν η ΝΔ είχε τη διαπραγμάτευση αυτή «εξαρχής θα την είχε κλείσει με τρόπο πολύ πιο σύντομα και σε κατεύθυνση πολύ πιο συμφέρουσα ως προς τα βάρη που αναλαμβάνει η Ελλάδα, γιατί θα είχε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, δε θα είχε κάνει κινήσεις, οι οποίες θα είχαν δημιουργήσει ανησυχία στους εταίρους, ώστε να της ζητούν συνέχεια περισσότερα και θα είχε ένα πολύ ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με τη διάθεση να το προχωρήσει».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που διατύπωσε το ΔΝΤ, ο βουλευτής παρατήρησε ότι ο Οργανισμός «υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους, μετάθεση στον χρόνο της εξυπηρέτησης του χρέους, των βαρών που απορρέουν από το χρέος και συγχρόνως να υπάρξουν και δομικές αλλαγές, οι οποίες θα απεγκλωβίσουν τις παραγωγικές δυνάμεις, κυρίως με μείωση των δαπανών του κράτους, μεταρρυθμίσεις και μείωση της φορολογίας […] όμως η κακή πλευρά είναι ότι αυτό συνεπάγεται κάποια βάρη εξαιρετικά δυσάρεστα και τα οποία θα έπρεπε να έχουμε αποφύγει και θα πρέπει να αποφύγουμε, γιατί η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο ως προς τη συνοχή της και υπάρχουν ομάδες πληθυσμού, οι οποίες έχουν υπερβεί κάθε κατώφλι φτώχειας».

Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές κ. Φορτσάκης σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση κάνει μία στροφή τέτοια ώστε να υιοθετήσει τις βασικές γραμμές της ΝΔ, τότε δεν έχει κανένα λόγο η ΝΔ να ζητά να γίνουν αλλαγές. «Αλλά δε βλέπω αυτήν την ώρα την κυβέρνηση έτοιμη να κάνει τέτοιου είδους στροφή. Επομένως το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή αυτή την ώρα είναι ένα αίτημα επίκαιρο» σημείωσε.

«Θεωρώ ότι η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης θα οδηγήσει την κοινωνία σε αδιέξοδο, ιδίως δε αν οδεύσουμε προς την κατεύθυνση του Απριλίου Μαΐου που διαφαίνεται τώρα στον ορίζοντα ότι είναι μία πιθανότητα να τρενάρει αυτό το κλείσιμο. Αυτό για την οικονομία θα είναι συμφορά, διότι η οικονομία δεν είναι μόνο τα νούμερα, είναι και η ψυχολογία» επισήμανε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ, δηλώνοντας ανησυχία για την επαναφορά της δημόσιας συζήτησης περί Grexit.