Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φώτης Κουβέλης: Από παρ’ολίγον Πρόεδρος, αναπληρωτής του Καμμένου

Ο άνθρωπος που θα γινόταν «βασιλιάς» είναι από την περασμένη Τετάρτη πολιτικός υφιστάμενος του Πάνου Καμμένου.

Είναι αλήθεια ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει σπάσει μέσα σε λίγα μόνο έτη πολλά ρεκόρ. Το ίδιο συνεχίζεται και τώρα αφού πέρασαν μόνο λίγα 24ωρα μετά την τοποθέτηση του ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή κρίση με την γειτονική χώρα λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Για το γεγονός αυτό ο ίδιος βέβαια δεν έχει καμία ευθύνη. Αντίθετα για τα υπόλοιπα, ο 70χρονος πολιτικός φέρνει ακέραιο το βάρος των αποφάσεων, των επιλογών και των πράξεων του. Η πορεία του μοιάζει σαν το γνωστό τρενάκι των λούνα πάρκ (roller coaster). Και εκείνος ανέβηκε πολύ ψηλά και στην συνέχεια βούτηξε χαμηλά, ενώ όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα ανακάμψει.

Η πορεία στον Συνασπισμό 

Ο Φώτης Κουβέλης είχε κατακτήσει το δύσκολο προνόμιο να είναι συμπαθής, αξιοπρεπής αλλά και ευυπόληπτος σε φίλους και πολιτικούς αντιπάλους. Πρώτος μεταξύ των πρώτων στις μετρήσεις αποδοχής ακόμα και όταν το ΚΚΕ εσωτερικού ή αργότερα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μόλις και μετά βίας έπιανε το εκλογικό μέτρο. Μετριοπαθής, ευγενής αλλά και προσιτός γινόταν εύκολα αποδεκτός. Η πολιτική του διαδρομή μεγάλη.

Ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού και ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Λεωνίδα Κύρκου, στην συνέχεια ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον Συνασπισμό, το ίδιο και το 1990, 1996, 2004, 2009. Το 2008 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Συνασπισμού, με αντίπαλο τον νυν πρωθυπουργό.

Το αστέρι ωστόσο του 34χρονου τότε Αλέξη ήταν τόσο λαμπερό που δύσκολα μπορούσε να περιορίσει ο Φώτης Κουβέλης. Οι δύο άνδρες μπορεί να έδωσαν τα χέρια θέλοντας να δείξουν έτσι ότι η πορεία τους θα ήταν ενωτική, όμως το γυαλί είχε ραγίσει.

Η αποχώρηση και η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ 

Δύο χρόνια μετά αποχωρεί μαζί με το ανανεωτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ακολουθούν στελέχη όπως ο Σπύρος Λυκούδης, αλλά και οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης. Γρηγόρης Ψαριανός και ο Νίκος Τσούκαλης που ανεξαρτητοποιούνται. Ο Φώτης Κουβέλης είναι καταγγελτικός κατά των πολιτικών επιλογών του Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποπνέει αριστερισμό και δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξίας για την σύγχρονη, ανανεωτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά που θέλουμε να εκφράσουμε»

Η χώρα βρίσκεται ήδη μέσα στις μυλόπετρες του μνημονίου και αναζητεί δρόμους διαφυγής μακριά από ακρότητες και εξάρσεις.

Η δημιουργία της ΔΗΜΑΡ από τον Φώτη Κουβέλη και από (μεταξύ άλλων) παλιά στελέχη του ΚΚΕ εσωτερικού ήταν για πολλούς η ανανεωτική νησίδα στο χώρο της Αριστεράς που διασφάλιζε την προοπτική των μεταρρυθμίσεων. Ένα νέο κόμμα με λόγο μετριοπαθή, χωρίς τις ακρότητες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την ανεδαφικότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά 

Η ΔΗΜΑΡ απέσπασε στις εκλογές του Μαίου του 2012 το διόλου ευκαταφρόνητο για νέο κόμμα ποσοστό του 6,17%. Η άρνηση του Φώτη Κουβέλη να μπει σε κυβερνητικό σχήμα έφερε τη χώρα ξανά σε εκλογές ένα μήνα μετά.

Κατανοώντας ότι παίζονταν η τύχη της χώρας, ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή εκτός από το να δεχθεί να συγκυβερνήσει με τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο.  Συνέβη όμως και κάτι άλλο. Υπήρξε εκτόξευση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ καθώς από το 16% τον Μάιο ανέβηκε στο 26% κλειδώνοντας τη δεύτερη θέση και διαδραματίζοντας ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις.

Η ΔΗΜΑΡ παρέμεινε στην κυβέρνηση για δύο χρόνια και με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ αποχώρησε. Αν και η ιστορία είναι παλιά, ακόμα προκαλεί ερωτήματα και ερωτηματικά η στάση που επέδειξε ο Φώτης Κουβέλης.

Παλιοί του σύντροφοι όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επιμένουν ότι η κρίση είχε αποσοβηθεί και οι  Σαμαράς και Βενιζέλος είχε συμφωνήσει στο να ξανανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση και η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στην κυβέρνηση. Έπεσαν για ύπνο ήσυχοι και όταν ξύπνησαν ο Φώτης Κουβέλης με συνοπτικές διαδικασίες σάλπισε αποχώρηση.

Η ιστορία με την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Θολό» παραμένει ακόμα το τοπίο για τι ακριβώς συνέβη με την εμπλοκή του ονόματος του για την κορυφαία πολιτειακή θέση, αυτή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Φώτης Κουβέλης αρνείται ότι του έγινε ποτέ επίσημη πρόταση. Η άλλη πλευρά (Σαμαράς- Βενιζέλος αλλά και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ) αντιτείνουν ότι οι επαφές ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν έκανε το μεγάλο βήμα, ούτε τότε ούτε και μερικούς μήνες αργότερα αρνούμενος να στοιχηθεί πίσω από την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ αλλά και από δικούς του βουλευτές που δεν ήθελαν η χώρα να βρεθεί στο χάος και ενέκριναν τη λύση του Σταύρου Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε καλπάζοντας και τον Ιανουάριο του 2015 κέρδισε τις εκλογές. Είχε φροντίσει νωρίτερα να μην καρποφορήσει η διαδικασία εκλογής του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου διοχετεύοντας (μαζί με τους ΑΝΕΛ) ιστορίες για χρηματισμούς βουλευτών. Η χώρα έχασε χρόνο, αλλά και πολύ χρήμα και τελικά μετά την κυβίστηση στο δημοψήφισμα και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 οδηγηθήκαμε σε νέες εκλογές.

Η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε και ο Φώτης Κουβέλης απώλεσε την προεδρία του κόμματος. Μακριά από τα φώτα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, το όνομα του «έπαιζε» για λίγο πριν από επικείμενους ανασχηματισμούς για να χαθεί πάλι αμέσως μετά.

Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η δυσκολία με τον Καμμένο

Πάντως εκείνος φρόντιζε με δηλώσεις του να δείχνει ότι ο πάγος με τον πρωθυπουργό είχε λιώσει.  Από επικριτής του είχε μεταβληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο σε υποστηρικτή του αλλά σε θερμό οπαδό της άποψης ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αν για κάποιους αυτό φαίνεται λογικό δύσκολα μπορεί να καταπιεί κανείς την στήριξη στον Πάνο Καμμένο.

Ο Φώτης Κουβέλης είχε φροντίσει στο παρελθόν να κόψει κάθε γέφυρα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αλλά και ο Πάνος Καμμένος «έλουζε» με το γνωστό του ύφος τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Ποιος να πίστευε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έβρισκε αυτόκλητο συνήγορο στην υπόθεση με την πώληση των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, τον Φώτη Κουβέλη.

Σήμερα βρίσκονται και οι δύο κάτω από την μεγάλη στέγη του υπουργείου Εθνικής  Άμυνας. Μπορεί πάντως η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη να προκάλεσε άγριο τρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα αισθήματα που δημιούργησε κάθε άλλο παρά συμπάθειας ήταν για τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας

By