Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 150 δολάρια

Οι επενδυτές οι οποίοι πιέζουν τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις να μοιράζουν μερίσματα αντί να επενδύουν στην ανάπτυξη ίσως να φθάσουν σε σημείο να το μετανοιώσουν καθώς θέτουν τα θεμέλια για ένα άνευ προηγουμένου άλμα της τιμής του πετρελαίου σύμφωνα με την Sanford C. Bernstein & Co.

Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επιστροφές και διανομές μερισμάτων εις βάρος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, όπως αναφέρουν οι αναλυτές συμπεριλαμβανομένου και του Neil Beveridge, ο οποίος έκανε σχετικές εκτιμήσεις σε σημείωμά του την Παρασκευή.

Αυτή η τακτική προκαλεί σημαντική μείωση των αποθεμάτων στους μεγάλους παραγωγούς και ο δείκτης επανεπένδυσης σημειώνει «βουτιά» στα χαμηλότερα επίπεδα μιας ολόκληρης γενιάς, χαράσσοντας έτσι μια ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου οι οποίες θα μπορούσαν να σπάσουν όλα τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Bernstein.

«Οι επενδυτές οι οποίοι ώθησαν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου θα το μετανιώσουν για την έλλειψη επενδύσεων που θα προκύψει στη βιομηχανία», γράφει ο αναλυτής. «Οποιαδήποτε μείωση στην προσφορά θα είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 150 δολαρίων το βαρέλι, παρόμοια με τα επίπεδα τα οποία είχαν καταγραφεί το 2008», επισημαίνει.

Οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένης και της Royal Dutch Shell και της BP διαχειρίστηκαν τη μεγάλη πτώση της τιμής το 2014 μειώνοντας τα κόστη, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία και συνάπτοντας δάνεια. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η Exxon Mobil, «τιμωρήθηκε» από τους επενδυτές νωρίτερα φέτος ύστερα από τη δημοσίευση απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εκτενές πρόγραμμα δαπανών και η μείωση των επαναγορών.

Η υπερπροσφορά αργού σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχει επισκιάσει την χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αναφέρει η Bernstein.

Το πετρέλαιο έχει φθάσει στα υψηλότερεαα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός του καρτέλ είχαν συμφωνήσει από το 2017 να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής για να συγκρατήσουν την τιμή του αργού.

Τώρα, οι παραγωγοί αλλάζουν τακτική και προχωρούν σε αύξηση της παραγωγής για να επέλθει ισορροπία στην αγορά , ωστόσο οι διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης, της Βενεζουέλας και του Καναδά διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Τα αποδεδειγμένα παγκόσμια αποθέματα έχουν σημειώσει πτώση πάνω από 30% από το 2000 ενώ μόνο οι Exxon και BP δείχνουν κάποια βελτίωση. Στο μεταξύ πάνω από 1 δισ. άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αστική ανάπτυξη της Ασίας κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες κάτι που θα δημιουργήσει ζήτηση για αυτοκίνητα, αερομεταφορές, πλαστικά και φυσικά για πετρέλαιο, όπως αναφέρει η Bernstein.

Το 2008 το πετρέλαιο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 147 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της έκρηξης της ζήτησης και της έλλειψης ετοιμότητας σε επίπεδο αποθεμάτων.

By