Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Φρένο στη φοροδιαφυγή σε εστίαση και delivery -Τέλος στα «κόλπα» με δελτία παραγγελίας και πειραγμένα POS

Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξούν να βάλουν αρχικά φρένο και στη συνέχεια τέλος στη φοροδιαφυγή στον χώρο της εστίασης και στα delivery.

Η απόφαση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS από το καλοκαίρι έχει στόχο να μην εκδίδεται κανένα χαρτάκι από POS χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη από φορολογικό μηχανισμό.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στη φάμπρικα των «πειραγμένων» ταμειακών και στη συνήθεια της μη έκδοσης αποδείξεων από επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης.

Τι αλλάζει στην εστίαση με τα δελτία παραγγελίας που… ακυρώνονται

Στην παρουσίαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται στην εστίαση, σημείωσε ότι η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα δώσει λύση στα όσα έχουν εντοπίσει κατά καιρούς οι «Ράμπο» της Εφορίας. Υπενθυμίζεται πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να υπάρχουν μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά εκδίδονται δελτία παραγγελίας τα οποία είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη, και έτσι διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντοπίζουν πειρατικά λογισμικά σε υπολογιστές τα οποία συνδέονται με ταμειακές μηχανές, σε αδήλωτες ταμειακές ή ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εκδώσει απόδειξη για μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Κανένα χαρτάκι από POS χωρίς να βγαίνει απόδειξη
Με τους νέους κανόνες αναμένεται να μπει φρένο και στους «πονηρούς» με τα POS. Η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να έχει τη δυνατότητα να κόψει μόνο το χαρτάκι του POS χωρίς να βγει απόδειξη από την ταμειακή.

Τα βήματα για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS είναι απλά:

82.000 ταμειακές θα πρέπει να αναβαθμιστούν ως το καλοκαίρι. Για τις μικρές επιχειρήσεις, η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, ενώ για όσες έχουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.

11.000 ταμειακές που είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό υπολογιστή (είναι οι πιο «επικίνδυνες» για φοροδιαφυγή με τη χρήση πειραγμένου λογισμικού) δεν θα αναβαθμιστούν, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

Επέκταση των POS σε όλες τις δραστηριότητες που σήμερα εξαιρούνται

Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο τρίγωνο «πελάτης – πλατφόρμα παραγγελιών – κατάστημα εστίασης», κατ’ αρχάς θα συνεχιστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία που παρέχουν οι πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ, αλλά θα καταστεί υποχρεωτική και η χρήση POS στα delivery.

Επιπλέον, δρομολογείται η επέκταση των POS σε όλες τις δραστηριότητες που σήμερα εξαιρούνται, καθώς και η επανεξέταση των κινήτρων που έχουν δοθεί για ηλεκτρονικές πληρωμές σε κλάδους «υψηλής επικινδυνότητας» τα οποία δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα.

By