Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

«Φρένο» στις νέες κυρώσεις στη Ρωσία βάζει η Ε.Ε.

Δεν αποκλείεται πάντως να αποφασιστεί το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων

Flags of the European Union, Ukraine and Russia fly during the arrivals of leaders and delegations at an airport outside Minsk

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από ως τώρα προσχέδια των συμπερασμάτων της σύσκεψης, που έχουν προκύψει από διαρροές.

Δεν αποκλείεται πάντως να αποφασιστεί το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, σε ρώσους πολίτες και επιχειρήσεις.

Μολονότι το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί, από τις έως τώρα πληροφορίες προκύπτει πως οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 εταίρων θα ζητήσουν απλώς από την Κομισιόν να προβεί σε περαιτέρω «προεργασία» σχετικά με αόριστες – ως τώρα – ποινές.

Στο Συμβούλιο έρχονται στην επιφάνεια οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, θέση που ενστερνίζονται κι άλλες χώρες, ενώ άλλοι εταίροι προτιμούν την άμεση επιβολή νέων ποινών στη Μόσχα, στον απόηχο της αναθέρμανσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Άλλες χώρες πάλι, εμφανίζονται προβληματισμένες από τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε η περαιτέρω επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, που είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου θα τεθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Κοτζιάς είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ουκρανίας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By