Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

FT: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν ελάφρυνση και όχι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Οι Βρυξέλλες διατηρούν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που εξετάζουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εκφράζουν «σοβαρές επιφυλάξεις» για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που σημαίνει ότι συντάσσονται με την περισσότερο απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ, σημειώνουν οι Financial Times σε άρθρο τους το απόγευμα της Πέμπτης.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ σε μια νέα ανάλυση, υποστηρίζουν ότι μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής, θα επέτρεπε στην Αθήνα να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους , χωρίς να χρειάζεται κούρεμα του χρέους – κάτι που υποστηρίζει πάντως το ΔΝΤ. Το συμπέρασμα της ανάλυσης, σημειώνουν οι FT, δίνει μια ώθηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, λίγο πριν εγκριθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα, επισημαίνει το δημοσίευμα, η ανάλυση αυτή θα ασκήσει έξτρα πίεση προς το Βερολίνο να υποστηρίξει μια λύση που θα κάνει βιώσιμο το χρέος της Αθήνας, όταν αυτό συζητηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Όμως, η μελέτη αυτή θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τις γερμανικές ανησυχίες για το νέο πακέτο διάσωσης, δεδομένου του σκεπτικισμού στο κυβερνών κόμμα τις καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Το έγγραφο της Κομισιόν πάντως ισχυρίζεται ότι η επέκταση των ημερομηνιών και μερικές ακόμα περίοδοι χάριτος για την Αθήνα, αρκούν για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Χωρίς κάτι τέτοιο, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει το έγγραφο.

«Το Βερολίνο όσο πάει και απομονώνεται στην άρνησή του να υιοθετήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς οι υπόλοιποι έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Αν και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα συζητηθεί παρά μετά το καλοκαίρι, εν τούτοις ενδέχεται να αναφερθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Το Βερολίνο επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε ήδη ότι δεν πρόκειται να το κάνει εάν δεν καταστεί το χρέος βιώσιμο», καταλήγει το δημοσίευμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By