Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Φυλακές Διαβατών: Στον Κορυδαλλό 11 κρατούμενοι λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού έρχεται να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα για την περίθαλψη των κρατουμένων. Σοβαρό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι φυλακές Διαβατών δεν διαθέτουν καν νοσοκομείο κρατουμένων.

Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής είχαν εντοπιστεί συνολικά 108 κρούσματα στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, ύστερα από ειδικές ιατρικές εξετάσεις που έγιναν από τον ΕΟΔΥ και σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης.

Τα 99 αφορούν κρατουμένους που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και απομονώθηκαν σε ειδικά κελιά. Ο ένας απ’ αυτούς, ηλικίας 69 ετών, αντιμετωπίζοντας υποκείμενα νοσήματα, διακομίστηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Άλλοι δύο συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε εφημερεύοντα νοσοκομεία. Συνολικά 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στους συνολικά 88 σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής που ελέγχθηκαν. Οι συγκεκριμένοι φορείς τέθηκαν σε 14ημερη καραντίνα.

Συνολικά 11 κρατούμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, χθες το πρωί, μεταφέρθηκαν από τα Διαβατά στην Αττική, για τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού. Η μεταγωγή πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να μη μολυνθούν από τον κορωνοϊό και υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.

Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα δεν διαθέτει νοσοκομείο κρατουμένων. Όσοι νοσούν διακομίζονται στα εφημερεύοντα νοσηλευτικά ιδρύματα για την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Πριν χρόνια έγινε μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, με τη δημιουργία ειδικής πτέρυγας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Υπήρξε και σχετικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε.

Κτίριο του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενήσει ασθενείς κρατούμενους. Τοποθετήθηκαν κρεβάτια και άλλος εξοπλισμός αλλά δεν λειτούργησε ποτέ ως χώρος νοσηλείας κρατουμένων. Σύμφωνα με τους γνώστες, το εγχείρημα συνάντησε τις αντιδράσεις γιατρών και του λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου που έθεσαν θέματα ασφαλείας και φόρτου εργασίας. Οι κρατούμενοι ήταν ανεπιθύμητοι.

Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του αρχείου!

(Visited 1 times, 1 visits today)
By