Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Γ. Κατρούγκαλος: Σήμα υποστήριξης της Ελλάδας η επίσκεψη Ομπάμα

«Επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει η Ελλάδα γι αυτές», αλλά και «συμβολική κίνηση» που στέλνει «ένα σήμα υποστήριξης της χώρας μας στα κρίσιμα ανοιχτά πολιτικά θέματα, όπως είναι αυτό του χρέους» χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι και μία συμβολική κίνηση γιατί έχει επιλέξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να μιλήσει για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη χώρα μας. Αυτός ο συμβολισμός δεν αφορά μόνο την Αμερική, αλλά δείχνει ολοφάνερα ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και μπορεί να χρησιμεύσει ως μία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες και της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχουν οι διεθνείς εντάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ό,τι αφορά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως θα «πρέπει να δούμε αν η ρητορική (του κ. Τραμπ) η προεκλογική θα μεταφερθεί αυτούσια στην πολιτική πρακτική ή όχι» και σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ, όπως κάναμε υπό την προεδρία Ομπάμα […] Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ μια Ελλάδα σταθερή στην περιοχή και γι αυτόν τον λόγο μπορούμε να περιμένουμε πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις διμερείς σχέσεις δεν θα έχουμε αλλαγές».

*ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)