Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Γ.Μανιάτης: Οι πέντε προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το ασφαλιστικό

Τις πέντε προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Ασφαλιστικό ανέλυσε στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης

maniatis

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης κατά την ομιλία του στη Βουλή επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «πανικόβλητο ηγέτη των ψεμάτων».

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Μανιάτη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», θυμάμαι ότι όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε κυβέρνηση, είπε ότι θα βγάλει τα κάγκελα από την Πλατεία Συντάγματος, γιατί δεν φοβάται τους πολίτες που διαδηλώνουν. Δεν ξέρω αν βγήκαν τα κάγκελα, αλλά σήμερα το πρωί διάβασα ότι έκλεισαν οι πόρτες του Εθνικού Κήπου που βλέπουν προς το Μαξίμου, για να μην περάσουν κάποιοι. Μα, στον Εθνικό Κήπο, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν μόνο παγώνια και πάπιες που κρώζουν τα άλλα παγώνια και τις άλλες πάπιες. Δεν κρώζουν ούτε Πρωθυπουργούς ούτε Υπουργούς που μένουν στο Μαξίμου. Προς τι, λοιπόν, το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου προς το Μαξίμου; Μήπως γιατί φοβάστε τους πολίτες;

Επειδή, μάλιστα, ένας πανικόβλητος ηγέτης των ψεμάτων, ο κ. Τσίπρας, αυτός που θα έσωζε την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας, ο χειρότερος διαπραγματευτής του κόσμου σύμφωνα με το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου Harvard, ο κ. Τσίπρας, ο θαυμαστής του Μαδούρο της χρεωκοπημένης Βενεζουέλας, όπου οι μανάδες τσακώνονται μεταξύ τους για ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά τους, ο κ. Τσίπρας, καταρρέει μαζί με τον αγαπημένο του συνέταιρο κ. Καμμένο, είναι καιρός να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, αυτές από 7% που ήταν, πηγαίνουν στο 27%, η φορολόγηση από 13% που ήταν, πηγαίνει στο 22% έως 49%.

Αγρότης με μέσο εισόδημα 1.000 €/μήνα και με γυναίκα, θα πληρώσει για τον ίδιο και για τη γυναίκα του εισφορές και φόρους 5.400 ευρώ. Βεβαίως, οι καφετζήδες, οι μπακάληδες και οι μανάβηδες στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων θα κλείσουν, γιατί προφανώς πια δεν βολεύει την Κυβέρνηση στα χωριά να μαζεύονται οι άνθρωποι στο καφενείο και να συζητούν τα προβλήματά τους.

Επιστήμονας -και μάλιστα νέος- που παλεύει να βγάλει 15.000 €/χρόνο, θα πληρώσει εισφορές 5.700 €. Με όλα μαζί που θα δώσει στο συνέταιρό του κ. Τσακαλώτο και κ. Κατρούγκαλο, θα του μείνουν μόλις 6.500 €.

Η Κυβέρνηση είναι ο Χρυσός Χορηγός των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Όμως, επειδή προκληθήκαμε από κάποιους συναδέλφους να καταθέσουμε προτάσεις, εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο πλαίσιο αυτού που εμείς ονομάζουμε «Προοδευτικό Πατριωτισμό» θα καταθέσουμε πέντε (5) προτάσεις με τίτλους. Επειδή, μάλιστα, «Πατριωτισμός» σημαίνει Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, δημιουργικότητα και καινοτομία, κι επειδή «Προοδευτικός Πατριωτισμός» σημαίνει μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πολιτικό πρόσημο, θα ξεκινήσουμε με τις προτάσεις μας.

1η πρόταση: «Τσίπρας χωρίς τσίπα»: Στις 17 Μαΐου, σε δέκα μέρες από σήμερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας θα εγκαινιάσει στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός, 10.000 θέσεις εργασίας.

ΕΜΕΙΣ τον παλέψαμε. ΕΜΕΙΣ τον διαπραγματευθήκαμε. ΕΜΕΙΣ τον κάναμε νόμο. ΕΜΕΙΣ τον φέραμε στη Βουλή. ΕΜΕΙΣ τον υπερψηφίσαμε κι ΕΣΕΙΣ τον ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΤΕ. Έχετε το θράσος να πανηγυρίζετε για ένα έργο που δεν έχετε βάλει μια πενιά (!!!) Για ένα έργο που καταψηφίσατε, σε δέκα μέρες θα κοκορεύεται ο Πρωθυπουργός ότι αυτό το έργο μπορεί να είναι δικό του;;;;

2η πρόταση: «Οι χαμένες ευκαιρίες»: Καταθέτω για τα Πρακτικά κατάλογο με εκατόν πέντε (105) μεγάλες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν εγκριθεί όταν τον Γενάρη του 2015 ανέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και οι 105 επενδύσεις των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 8.000 θέσεων εργασίας βρίσκονται στο «ψυγείο». ΚΑΜΙΑ δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτές είναι οι πραγματικές αναπτυξιακές απαντήσεις στην επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού.

3η πρόταση: «Το πακέτο που χάνεται»: Ρίξαμε στην οικοδομή 500.000.000€, για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ». Είχαμε προτείνει στο πακέτο Juncker 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοικονόμηση σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές επενδύσεις.

Καταθέτω για τα Πρακτικά το εξώφυλλο και τη σελίδα 16 της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα και που χαρακτηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ως το δεύτερο καλύτερο της Ευρώπης, πολύ καλύτερο από το γερμανικό, από το αγγλικό, από το γαλλικό.Το δεύτερο καλύτερο! Μιλάμε για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο Juncker! Δεν κάνετε τίποτε!!!

4η πρόταση: «Η καταστροφή της δημιουργίας»: Ειδομένη. Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή της χώρας -εισαγωγικό, εξαγωγικό εμπόριο- είναι εδώ και πενήντα (50) μέρες κλειστή. Οι αρμόδιοι Υπουργοί πίνουν φραπεδάκι στο καφενείο της Βουλής (!!!), αντί να παραιτούνται ή να τους παραιτήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Η 5η πρόταση, έχει τίτλο βαρύ και θέλω να βάλω ερωτηματικό. Έχει τίτλο «Εθνική μειοδοσία». Την βάζω με ερωτηματικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, σας θυμίζω το ν. 4162/2013 που ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΤΕ και που, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της τρόικας, ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι ο νόμος για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Είναι ο νόμος που, όπως έχει κάνει η Νορβηγία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, δημιουργεί από τα έσοδα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, ένα μεγάλο δίκτυ ασφαλείας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Θα τολμήσετε αυτόν τον νόμο του 2013 να τον καταργήσετε; Θα υποκύψετε στην τρόικα, θα ξεπουλήσετε και αυτόν τον πλούτο, ή θα σταθείτε όρθιοι όπως εμείς;

Επειδή σύντομα θα λογοδοτήσετε για την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητά σας, σας λέω ότι η ιστορία σας έχει ήδη καταδικάσει.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, θα σας καταδικάσει και ο ελληνικός λαός».

By