Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

G7: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Απειλεί η Δύση, δεν ανησυχεί η Μόσχα

putin_obama800

Με τη λήψη μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία προειδοποίησαν τη Μόσχα οι ηγέτες του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας που συνεδρίασαν στη Χάγη, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές συνέπειες. Η ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι μια πρόκληση. Έχουμε ήδη ατομικά και συλλογικά προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εκείνων που ευθύνονται για την κρίση στην Ουκρανία. Παραμένουμε έτοιμοι να εντείνουμε τις ενέργειες μας περιλαμβάνοντας σε αυτές κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς που θα έχουν μια σημαντική επίπτωση στη ρωσική οικονομία» αναφέρουν οι G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Κάνουν, επίσης, λόγο για παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία και καταδικάζουν την παράνομη προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει τη χερσόνησο.

Καλούν τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Εκφράζουν τη στήριξη τους στις ενέργειες του λαού της Ουκρανίας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ενόψει των εκλογών του Μαΐου και, τέλος, στηρίζουν το ΔΝΤ που έχει αναλάβει το έργο της οικονομικής μεταρρύθμισης στην Ουκρανία.

Πάντως, το αυτί της Ρωσίας δε φαίνεται να ιδρώνει ιδιαίτερα από τις απειλές της Δύσης, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να αναφέρει τη Δευτέρα πως η ακύρωση της Συνόδου των G7 στο Σότσι και η μεταφορά της στις Βρυξέλλες «δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα».

By