Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

G7: Το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει «καμία νομική ισχύ»

Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν τη Ρωσία για τις κινήσεις της στην Κριμαία, ενώ δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα

crimea referendum

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει «καμία νομική ισχύ», προειδοποίησαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών απειλώντας τη Μόσχα ότι θα υποστεί τις συνέπειες εάν δεν σταματήσει αμέσως τις προσπάθειές της για αλλαγή του καθεστώτος της χερσονήσου.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χερσονήσου ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη συνεδρίαση των οποίων μετείχαν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής το οποίο θα είναι αποτέλεσμα μιας «διαδικασίας που βρίθει από παρατυπίες» λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας του αλλά και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

«Πέραν των συνεπειών σε ό,τι αφορά την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών», επισημαίνουν οι ηγέτες της G7 στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει αυτό το βήμα, εμείς θα αντιδράσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά», προειδοποιούν.

Η G7 κάλεσε επίσης τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χερσόνησο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η G7 διευρύνθηκε το 1998, με την προσθήκη της Ρωσίας και μετονομάστηκε σε G8. Η Ρωσία επρόκειτο να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της «Ομάδας των Οκτώ» στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο, όμως οι άλλες χώρες διέκοψαν τις προετοιμασίες τους για τη σύνοδο αυτή με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. «Υπενθυμίζουμε στη Ρωσική Ομοσπονδία την απόφασή μας να μην συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία της συνόδου του Σότσι μέχρι (η Μόσχα) να αλλάξει πορεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

By