Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

G7: Στήριξη στις αγορές με λόγια, προς το παρόν – οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα

Οι υπουργοί Oικονομικών και οι Dιοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις μεγαλύτερες δυτικές οικονομίες του πλανήτη δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής» για να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μετά από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, οι G7 εξέδωσαν δήλωση με την οποία δεσμεύονται για δράση η οποία όμως θα πρέπει να ληφθεί μεμονωμένα από κάθε έθνος. Το ανακοινωθέν δεν περιγράφει λεπτομερώς τα συγκεκριμένα μέτρα που θα υιοθετηθούν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της Covid-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να επιτύχουμε ισχυρή και αειφόρο ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την ύφεση», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί οικονομικών δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη δημοσιονομική στήριξη για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ασθένεια αλλά και να βοηθήσουν τις οικονομίες να ξεπεράσουν μια φάση που θα εκδηλωθεί σοβαρή επιβράδυνση για μερικούς τουλάχιστον μήνες.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε χθες ότι μια παρατεταμένη έκρηξη του κορονοϊού θα μπορούσε να μειώσει στο ήμισυ τον προβλεπόμενο ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης από περίπου 3% σε 1,5%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες υπεννοήσαν στο ανακοινωθέν ότι είναι έτοιμοι να μειώσουν τα επιτόκια και να διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα στις οικονομίες τους υποσχόμενες «να συνεχίσουν να εκπληρώνουν την βασική εντολή τους, τη σταθερότητα των τιμών δηλαδή αλλά και την οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Τα μέλη της ομάδας G7 στήριξαν επίσης την απόφαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τη Δευτέρα να ανοίξουν πιστωτικά όρια και διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης για να δανείσουν χώρες που μπορεί να αντιμετωπίσουν κρίση μετρητών στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Οι υπουργοί οικονομικών της G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών είναι έτοιμοι να συνεργαστούν περαιτέρω με έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα», ανέφερε η δήλωση.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών
Μετά τη δημοσίευση του ανακοινωθέντος οι ενδείξεις από τα futures γύρισαν σε αρνητική επικράτεια, παραπέμποντας σε αρνητικό άνοιγμα του δείκτη S&P κατά 0,3%.

Στη συνέχεια πέρασαν και πάλι σε θετικό επίπεδο για λίγο πριν υποχωρήσουν και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μετρίασαν την άνοδό τους, αλλά ο πανευρωπαϊκός δείκτης παραμένει έντονα θετικός στο +1,7%

Στο ΧΑ ο γενικός δείκτης παραμένει έντονα ανοδικός, αν και τα κέρδη του υποχωρούν ελαφρώς, κάτω από το 6%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By