Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Γαλλία : Άγρια επεισόδια στο Παρίσι – Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο μιας μαζικής απεργίας σήμερα στη Γαλλία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εφόρμησε εναντίον διαδηλωτών, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους κι έσπασαν πολλές βιτρίνες, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εργαζόμενοι στον σιδηροδρομικό τομέα, δάσκαλοι και ιατρικό προσωπικό έδωσαν το παρόν σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αποφασισμένοι να αναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αναδιαμορφώσει το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Τα μέτρα που επιθυμεί να πάρει η κυβέρνηση Φιλίπ, υπό το βλέμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η βασική ιδέα είναι η ακύρωση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης και η εφαρμογή ενός καθολικού μοντέλου ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους.

Ήδη από το 2017, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο ασφαλιστικό, με γνώμονα την μείωση του δημόσιου χρέους και υπό τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκτιμήσεις θέλουν την χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού να εκτοξεύεται από τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, στα 4,4 δισεκατομμύρια ως το 2022.

Ακυρώσεις πτήσεων και κλειστά σχολεία λόγω της απεργίας στη Γαλλία
Την ίδια ώρα, η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη Γαλλία ζητά από τις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% για την Παρασκευή.

Ήδη, η Air France ακύρωσε το 30% των προγραμματισμένων πτήσεών εσωτερικού.

Περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία στην Γαλλία παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ ένα 42,32% των γυμνασίων και λυκείων δεν πραγματοποίησαν μαθήματα σήμερα εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία.

Η Le Monde αναφέρει πως το ποσοστό των απεργών στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, αναφορικά με την εκπαίδευση ανέρχεται στο 78%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By