Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: H SOS Méditerranée διέσωσε 84 ανθρώπους που βρισκόντουσαν στα ανοιχτά της Λιβύης

Το πλήρωμα του πλοίου θαλασσίων διασώσεων Ocean Viking διέσωσε 84 ανθρώπους που επέβαιναν σε ξύλινο πλεούμενο ανοιχτά της Λιβύης και βρισκόντουσαν σε κίνδυνο, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée, η οποία σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει «πυκνή δραστηριότητα» στη ζώνη αυτή.

Το αυτοσχέδιο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν ήταν «επικίνδυνα υπερφορτωμένο» και βρισκόταν σε απόσταση 71 ναυτικών μιλίων (131 χιλιόμετρα) από τις λιβυκές ακτές, σύμφωνα με την μκο, όταν το Ocean Viking έσπευσε για την διάσωσή τους.

Το πλήρωμα ειδοποιήθηκε γύρω στις 05:30 το πρωί ότι ένα πλεούμενο κινδυνεύει, «ενώ μόλις είχε επιστρέψει στην ζώνη αφού έκανε σταθμό για τεχνικούς λόγους για μέρες στην Μασσαλία», δήλωσε στο AFP η Φαμπιέν Λασάλ, αναπληρώτρια διευθύντρια της SOS Méditerranée.

Οι 84 διασωθέντες προέρχονται από το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και την Σομαλία, διευκρίνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι 21 από αυτούς είναι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

«Για άλλη μια φορά η διάσωση έγινε με μεγάλη αταξία και κατέδειξε την ανικανότητα των λιβυκών αρχών», σημείωσε η Λασάλ.

Από το καλοκαίρι του 2018, διαδεχόμενη την Ιταλία που είχε προηγουμένως αυτόν τον ρόλο, η ακτοφυλακή της Λιβύης επιφορτίστηκε από την Ευρώπη να συντονίζει τις διασώσεις σε μια ευρεία «ζώνη έρευνας και διάσωσης» που υπερβαίνει τα λιβυκά χωρικά ύδατα.

«Προσπαθήσαμε τρεις φορές ανεπιτυχώς να επικοινωνήσουμε με τους συντονιστές και το πρόσωπο που απάντησε στο τέλος δεν μιλούσε αγγλικά», διηγήθηκε η Λασάλ αναφερόμενη στην διάσωση σήμερα των 84 αυτών ανθρώπων.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, η SOS Méditerranée διέσωσε περισσότερους από 400 μετανάστες σε διάστημα 72 ωρών, τους οποίους αποβίβασε στην συνέχεια στον Τάραντα, στη νότια Ιταλία. «Οι διασώσεις αυτές δείχνουν ότι η δραστηριότητα στην ζώνη αυτή είναι πυκνή και υπάρχουν πολλές ανάγκες», υπογράμμισε η Λασάλ, εκφράζοντας ανησυχία για «τον προσεχή τερματισμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης Σοφία».

Το 2019 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ) κατέγραψε 1.283 θανάτους στην Μεσόγειο, με την κεντρική διαδρομή μεταξύ βόρειας Αφρικής και Ιταλίας να είναι η πιο θανάσιμη. Τουλάχιστον 19.164 μετανάστες έχουν χαθεί στην θάλασσα τα τελευταία πέντε χρόνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By