Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Γαλλία: Εισήγηση εισαγγελέων να κλείσει η έρευνα για το θάνατο Αραφάτ

Ο Αραφάτ πέθανε σε γαλλικό νοσοκομείο το 2004

arafat640_061113

Έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του και πολλές δικαστικές διαμάχες, οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές εισηγήθηκαν σήμερα να κλείσει η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, η χήρα του οποίου υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε.

Ο Αραφάτ πέθανε σε γαλλικό νοσοκομείο το 2004, σε ηλικία 75 ετών. Η επίσημη αιτία του θανάτου του ήταν εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως οι Γάλλοι γιατροί την εποχή εκείνη δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν γιατί ασθένησε αρχικά. Τις υποψίες ότι κάτι περίεργο συνέβαινε τις ενίσχυσε το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκε ποτέ νεκροτομή.

Η χήρα του, η Σούχα Αραφάτ, υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δηλητηριάστηκε. Ωστόσο, το 2013 Γάλλοι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Αραφάτ δεν έπεσε θύμα δηλητηρίασης.

Ο Αραφάτ πέθανε τέσσερις εβδομάδες αφότου ασθένησε, με συμπτώματα όπως εμετούς και πόνους στο στομάχι. Κατ” απαίτηση της χήρας του έγινε εκταφή της σορού του το 2012 και τα λείψανα εξετάστηκαν από ξεχωριστές ομάδες Γάλλων, Ρώσων και Ελβετών ειδικών.

Οι Ελβετοί ανέφεραν ότι ο θάνατος του Αραφάτ παραπέμπει σε δηλητηρίαση από ραδιενεργό πολώνιο, όμως δεν βρήκαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Οι Γάλλοι συμπέραναν ότι δεν πέθανε από δηλητηρίαση και οι Ρώσοι ειδικοί ανέφεραν ότι δεν βρήκαν ίχνη πολώνιου στη σορό.

Με τη σημερινή απόφαση των γαλλικών δικαστικών αρχών μπαίνει ένα τέλος σε μία πολυετή διαμάχη. Και μια φημολογία γύρω από τις τελευταίες ημέρες του εμβληματικού ηγέτη των Παλαιστινίων, που συντήρησε -και για κάποιους ακόμα συντηρεί- το μύθο του πέρα και από το θάνατό του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By