Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Σήμερα το τελευταίο ντιμπέιτ για Μακρόν – Λε Πεν

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής βρίσκεται η Γαλλία με τους δύο μονομάχους Μαρίν Λεπέν-Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθούν στο  τελευταίο ντιμπέιτ να πείσουν τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι είναι οι κατάλληλοι για να αναλάβουν την προεδρία της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Χθες, η Μαρίν Λεπέν επέλεξε τον εύκολο δρόμο για να σαγηνεύσει τους Γάλλους κατά την προεκλογική ομιλία της την ημέρα της Πρωτομαγιάς, αυτόν της λογοκλοπής, με τον γαλλικό Τύπο να ξεσπαθώνει χρεώνοντάς της την αντιγραφή ολόκληρων κομματιών από ομιλία του συντηρητικού προεδρικού υποψηφίου, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Η Λεπέν φέρεται να αντέγραψε τουλάχιστον τέσσερις παραγράφους από την ομιλία που εκφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας στις 15 Απριλίου στις οποίες γινόταν αναφορά στη μεγάλη σημασία της Γαλλίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γλώσσας της καθώς και για τον δρόμο που καλείται να ακολουθήσει η χώρα τον 21ο αιώνα. Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, το νούμερο 2 του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Φλοριάν Φιλιπό, δήλωσε ότι «η Λεπέν πήρε μ΄ένα κλείσιμο του ματιού μια σύντομη συγκινητική αποστροφή από μία ομιλία για τη Γαλλία. Ε, δεν είναι και τίποτε σοβαρό».

Την ίδια ώρα, εκστρατεία κατά του Εθνικού Μετώπου κάνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» η οποία αφιερώνει δεκαέξι σελίδες για να πείσει τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές της Κυριακής.

Από την πλευρά της, η Λεπέν, για να αλιεύσει τις ψήφους των πιο μετριοπαθών Γάλλων, ανακοίνωσε χθες ότι, εάν εκλεγεί, πρωθυπουργός της Γαλλίας θα είναι ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ηγέτης μικρού εθνικιστικού κόμματος που συμμαχεί με το κόμμα της. Ο Νικολά της είχε πει ότι θα ταχθεί υπέρ της -είχε εξασφαλίσει το 4,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών- με αντάλλαγμα τη δέσμευση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου ότι θα του προσφέρει την πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης της. Πάντως, χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay φέρνει τον Μακρόν να προηγείται της Λεπέν με 61% έναντι 39%.

Στο πλευρό της κόρης του βρέθηκε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πατριάρχης της Ακροδεξιάς. Την ώρα που η Λεπέν μιλούσε στο Βιλπάντ, ο πατέρας της, ανέβαινε στο βήμα μπροστά από το άγαλμα της Ζαν ντ” Αρκ, στο κέντρο του Παρισιού, στην καθιερωμένη συγκέντρωση της Ακροδεξιάς για την Εργατική Πρωτομαγιά. Φορώντας κόκκινο παλτό και μαύρο μπερέ, ο 88χρονος ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, τον οποίο η κόρη του απέπεμψε από το κόμμα για να διαχωριστεί από τις αντισημιτικές θέσεις του, εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκστρατεία της Μαρίν , δηλώνοντας ότι «δεν είναι Ζαν ντ” Αρκ, αλλά αποδέχεται την ίδια αποστολή, τη Γαλλία».

Από την πλευρά του, το φαβορί για να αναλάβει τη γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν, με συνέντευξή του στο BBC, ο Μακρόν δήλωσε για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία του ότι η Ε.Ε. οφείλει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του Frexit, δηλαδή της εξόδου της Γαλλίας.

«Είμαι ευρωπαϊστής», δήλωσε ο Μακρόν, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, όμως, οφείλουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα, να ακούσουμε τον λαό μας, που είναι πολύ οργισμένος». Το φαβορί για τη γαλλική προεδρία δήλωσε ότι, από την επομένη της εκλογής του, θα εργαστεί για μια «σε βάθος μεταρρύθμιση της Ε.Ε.». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «θα έχουμε το Frexit ή μια νίκη του Εθνικού Μετώπου».

Νωρίτερα, η Μαρίν Λεπέν είχε στείλει αντιφατικά μηνύματα ως προς τη στάση της έναντι της Ε.Ε., καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων δεν αποδέχεται την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το Σάββατο δήλωσε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί προτεραιότητα του οικονομικού της προγράμματος και την Κυριακή υποστήριξε ότι το ευρώ θα μπορούσε να παραμείνει ως «κοινό νόμισμα», το οποίο θα χρησιμοποιείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο, ενώ το «εθνικό νόμισμα» θα χρησιμοποιείται για τις καθημερινές συναλλαγές.

By