Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Τα «κίτρινα γιλέκα» πασχίζουν να αναζωογονήσουν το κίνημά τους με… άρωμα γυναίκας

Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, καθιστική διαμαρτυρία κοντά στον Πύργο του Άιφελ και κινητοποιήσεις γυναικών: το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επιχειρεί να αναστρέψει την αργή αποψίλωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην οικονομική και κοινωνική πολιτική του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, στη 17η συνεχόμενη εβδομάδα δράσης του.

Στις 17 Νοεμβρίου τα «κίτρινα γιλέκα» είχαν φθάσει τους 282.000 διαδηλωτές όταν ξεκίνησαν τις πρωτόφαντες κινητοποιήσεις τους—χωρίς πολιτικά και συνδικαλιστικά πρόσημα—και οι οποίες αρχικά αφορούσαν την αντίδραση στην αύξηση των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Μολαταύτα, σε αυτό το τετράμηνο, η συμμετοχή μειώθηκε κατακόρυφα, φθάνοντας μόλις τους 40.000 διαδηλωτές (4.000 στο Παρίσι) στις 2 Μαρτίου.

Βεβαίως, οι ίδιοι αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς, υποστηρίζοντας πως το κίνημα παραμένει άσβεστο και συμπαγές, μία εβδομάδα πριν το τέλος του «μεγάλου εθνικού διαλόγου» που έχει συγκαλέσει ο Μακρόν για να αφουγκρασθεί τα προβλήματα της κοινωνίας και να φέρει πολιτικές λύσεις απέναντι στη μεγάλη τούτη κοινωνική εξέγερση.

Κύρια δράση του ενεστώτος Σαββατοκύριακου θα είναι η καθιστική διαμαρτυρία στο Πεδίον του Άρεως, κάτω ακριβώς από τον Πύργο του Άιφελ, με το σύνθημα: «Αποφασιστική πράξη: δεν κουνιόμαστε από εδώ». Πολλές άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε άλλες πόλεις, πάντοτε υπό το κράτος του φόβου μην επαναληφθούν βίαια επεισόδια, όπως αυτά που στιγμάτισαν προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Από χθες βράδυ, περίπου 30 διαδηλωτές επιχείρησαν να στήσουν σκηνές κοντά στον Πύργο του Άιφελ, όμως η αστυνομία γρήγορα τους απομάκρυνε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Απουσία της ανακοίνωσης πραγματικών μέτρων, θα παραμείνουμε επί τόπου όλο το Σαββατοκύριακο κι εάν χρειασθεί ακόμη περισσότερο», διαμηνύεται στην σελίδα Facebook της εκδήλωσης, που ήδη μετρά 1.400 που δηλώνουν συμμετοχή και άλλους 6.000 ενδιαφερόμενους. «Θα κοιμηθούμε εκεί», επιμένουν.

Η 17η εβδομάδα κινητοποιήσεων είναι φανερά εμπνευσμένη από τις εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: το γυναικείο τμήμα των «κίτρινων γιλέκων» έχει καλέσει για σήμερα στις 11.00, τοπική (12.00, ώρα Ελλάδος) σε διαδήλωση στα Ηλύσια Πεδία, με στόχο να «συγκλίνουν όλες οι κινητοποιήσεις».

Για τα «κίτρινα γιλέκα» ο στόχος είναι ο Μάρτιος να αποτελέσει την απαρχή για μία αναζωογόνηση του κινήματός τους, όπως κατά τη γέννησή του, και με τον τρόπο αυτό να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στον Μακρόν.

By