Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Γαλλικά ΜΜΕ: Ο Μακρόν θέλει γυναίκα πρωθυπουργό – Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση

Ένα από τα φαβορί είναι η υπουργός Απασχόλησης Ελιζαμπέτ Μπόρν

Άρωμα γυναίκας θέλει να αποκτήσει το «Matignon» -η πρωθυπουργική κατοικία- ο επανεκλεγείς πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα υψηλόβαθμα στελέχη του.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», μπορεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν να έχει αυτοπροταθεί για πρωθυπουργός, εξαργυρώνοντας στην ουσία τις ψήφους που έδωσε το κόμμα του Μακρόν για να παραμείνει στο Ελιζέ, όμως ο 44χρονος Μακρόν έχει άλλα σχέδια.

zan-lyk-melanson-epikefalis-toy-kommatos-tis-aristeras-tis-gallias_252863_119990

Ζαν Λικ Μελανσόν

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο «BFMTV», ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, τόνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε μια γυναίκα στον πρωθυπουργικό θώκο .

Για την εφημερίδα «Le Figaro», όπως και τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ, ένα από τα φαβορί για το «Μatignon» είναι η υπουργός Απασχόλησης, Ελιζαμπέτ Μπόρν.

L-activite-partielle-de-longue-duree-maintenue-jusqu-a-l-ete-prochain-annonce-Elisabeth-Borne

Ελιζαμπέτ Μπόρν

Η 61χρονη Μπορν, η οποία «πέρασε» στο παρελθόν από τα υπουργεία Οικολογίας και Μεταφορών, είναι τεχνοκράτης και πρώην επικεφαλής του συστήματος δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού.

Ήταν στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έχει πιστωθεί με επιτυχίες και λέγεται ότι έχει αντίληψη για πολλά θέματα.

Εάν αναλάμβανε την πρωθυπουργία, τότε η Μπορν θα ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας που θα περνούσε το κατώφλι τoυ Matignon.

Υπενθυμίζεται ότι η Εντίτ Κρεσόν υπηρέτησε για λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν (μεταξύ Μαΐου του 1991 και Απριλίου του 1992).

edith-cresson

Εντίτ Κρεσόν, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, είχε ακουστεί κι ένα άλλο γυναικείο όνομα: αυτό της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η ίδια είχε ξεκαθαρίσει από τον Φεβρουάριο, ότι αν επανεκλεγεί στην προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν, η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

Πάντως, ο διορισμός του νέου/της νέας πρωθυπουργού εξαρτάται από την ημέρα παραίτησης του Ζαν Καστέξ.

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο «20 minutes, o απερχόμενος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση».

Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα».

Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν αποκλείουν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο αξίωμά του ίσως και μέχρι τις βουλευτικές του Ιουνίου (12- 19 Ιουνίου).

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2017, ο φιλελεύθερος Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By