Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γαλλικές εκλογές: Άνοιγμα στην Αριστερά κάνει ο Μακρόν – Υιοθετεί ένα μετριοπαθές προφίλ η Λεπέν

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, οι ημέρες που έπονται θα είναι κρίσιμες, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για το εκλογικό αποτέλεσμα αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο Μακρόν είναι φαβορί

Αριστερή στροφή κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εγκαινιάζοντας μία νέα στρατηγική ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου.

Ο Μακρόν σηκώνει τα μανίκια και με μία βαλίτσα στο χέρι «οργώνει» τη Γαλλία διατυμπανίζοντας ότι είναι έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του αναφερόμενος στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Κατά την επίσκεψή του στο Πα-ντε-Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, και σε πόλεις που θεωρούνται προπύργια της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς , Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 64 έτη. Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, δεν είχε τεθεί καν τέτοιο θέμα, τώρα όμως, μίλησε ακόμη και για δημοψήφισμα προκειμένου οι Γάλλοι να εκφράσουν την άποψή τους δείχνοντας ότι ακολουθεί πιστά τον δρόμο της δημοκρατίας.

«Θέλω να κάνω δύο πράγματα: να συνδέσω τις συντάξεις με τον πληθωρισμό από την 1η Ιουλίου. Και θέλω να αυξήσω την κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ το μήνα, που είναι σήμερα στα 900 ευρώ», υποστήριξε ο απερχόμενος πρόεδρος προσθέτοντας: «Δεν αποκλείω το δημοψήφισμα, για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, στον δεύτερο γύρο της προεκλογικής εκστρατείας ο Μακρόν θα είναι με μία βαλίτσα στο χέρι , κάτι που δεν κατάφερε να κάνει στον πρώτο γύρο αφού ήταν απορροφημένος με τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων και των Ρώσων για να βρεθεί μία λύση που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το επιτελείο του, τώρα ο Εμανουέλ Μακρον έχει βάλει στο «μάτι» τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Κυρίως όμως όλους όσοι εμπιστεύτηκαν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν , που στον πρώτο γύρο κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 21,95%. Ο ίδιος πάντως κάλεσε τους ψηφοφόρους του να «μην δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν».

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro που ακτινογραφεί τους ψηφοφόρους του δείχνει ότι, το 33% των πολιτών που εμπιστεύτηκαν τον επικεφαλής του κόμματος των «Ανυπότακτων» στον πρώτο γύρο, θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου ενώ το 23% θα προτιμήσει την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, οι ημέρες που έπονται θα είναι κρίσιμες, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για το εκλογικό αποτέλεσμα αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο Μακρόν είναι φαβορί.

«Οι δύο εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολες: θα πρέπει να αναπληρώσουν την έλλειψη εκστρατείας που βιώσαμε μέχρι τώρα», δήλωσε στo πανευρωπαικό ενημερωτικό δίκτυο «EURACTIV» η Τάρα Βάρμα αναλύτρια και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η Τάρα Βάρμα εξηγεί ότι η ομιλία του Μακρόν επικεντρώνεται σε μια ισχυρή Γαλλία στην Ευρώπη που πιστεύει στην επιστήμη και τη λογική, ενώ η Λεπέν υπόσχεται να ενώσει τον γαλλικό πληθυσμό γύρω από «ένα λαϊκό και εθνικό σχέδιο και μια κοινότητα του πεπρωμένου».

Πάντως, όπως ο Μακρόν, έτσι και η Λεπέν θέλει να προσεγγίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους. Κυρίως όμως η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Μακρόν σε αυτά τα θέματα που αποδείχθηκαν περίπλοκα για τον ίδιο, ιδίως κατά τη διάρκεια του κινήματος «Κίτρινα γιλέκα».

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές, η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» έχει μετακινηθεί από τις ακραίες θέσεις, προς το κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία έχει σταματήσει να μιλάει για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Και εάν ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει να τις προσάπτει ότι, ως θαυμάστρια του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, το ταμείο της κόμματός της έχει ενισχυθεί οικονομικά από το Κρεμλίνο, τότε πιθανόν η ίδια να αποδεχτεί τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας προκειμένου να αλιεύσει ψήφους.

By