Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Gamestop: Βουτιά 20% για τη μετοχή – Σε νέο ρόλο στην εταιρεία ο «βασιλιάς των meme stocks»

Οι περισσότεροι θυμούνται την Gamestop από την εποχή του 2021, όταν κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ράλι χάρη στο «φαινόμενο Reddit». Μικροεπενδυτές δημιούργησαν θόρυβο γύρω από τη μετοχή της και με τη δύναμη του διαδικτύου κατάφεραν να την εκτοξεύσουν πριν καταρρεύσει εξίσου θεαματικά.

Έκτοτε, η εταιρεία αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων, έχει αλλάξει σειρά διευθυντών μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και την Πέμπτη είδε μια εντυπωσιακή βουτιά κατά 20% στις μετοχές της στο άνοιγμα της Wall Street, λίγο αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Ράιαν Κόεν (Ryan Cohen), ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και «Ρομπέν των Δασών» για τους μικροεπενδυτές θα αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου της αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών.

Οι απογοητευτικές πωλήσεις

Ύστερα από δύο χρόνια, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απολύει τον Ματ Φέρλονγκ, πρώην στέλεχος της Amazon, από CEO και τοποθετεί τον πρόεδρο Ράιαν Κόεν στη θέση του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών.

Τα αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το α’ τρίμηνο. Τα έσοδα της περιόδου που έληξε στις 29 Απριλίου μειώθηκαν στα 1,24 δισ. δολάρια, χάνοντας τις εκτιμήσεις για 1,34 δισ. δολάρια. Η ζημία στο τρίμηνο περιορίστηκε στα 14 σεντς και ήταν μικρότερη από τα 17 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι ετήσιες πωλήσεις έχουν πέσει από την πρόσφατη κορύφωση των 9,36 δισ. δολαρίων στα 5,93 δισ. δολάρια πέρυσι.

Ο Κόεν είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της GameStop κατέχοντας το 12% των μετοχών της. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόλυσης των Φέρλονγκ, ο Κόεν έγραψε στο Twitter “Not for Long” (Όχι για πολύ), με κάποιους να θεωρούν ότι ήταν λογοπαίγνιο με το όνομα του πρώην CEO.

O Kόεν πρωτοστάτησε στο ράλι του 2021, έχοντας ως υποστηρικτές τους μικροεπενδυτές αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλοεπενδυτών.

Αντίστοιχη αμφισβήτηση δέχεται και στον νέο ρόλο του, μιας και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι δεν έχει να προσφέρει πολλά από τη νέα του θέση στην εταιρεία. Ο νέος τίτλος του δίνει τον έλεγχο της κατανομής κεφαλαίων, τη αξιολόγησης πιθανών επενδύσεων και εξαγορών και της εποπτείας.

Η φρενίτιδα για την GameStop

Στις αρχές του 2021 ένα νέο φαινόμενο τάραξε τους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street. Πλατφόρμες στις οποίες σύχναζαν μικροεπενδυτές και συζητούσαν για trading, όπως το WallStreetBets στο Twitter και το Reddit, έφεραν ένα ασύλληπτο κύμα αγορών στη Wall Street σε συγκεκριμένες μετοχές.

Η δυναμική αυτή δεν αντιστοιχούσε σε εταιρείες που παρουσίαζαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ανέδειξε τη δύναμη του διαδικτύου και ένα κύμα μικροεπενδυτών που έστω και πρόσκαιρα τάραζαν τις αγορές.

Στην περίπτωση της GameStop μέχρι το 2020, η αξία της μετοχής της δεν ξεπέρναγε τα 0,64 δολάρια. Έφτασε έως και πάνω από 80 δολάρια σε ένα εντυπωσιακό ράλι κατά 2.000%, για να πέσει λίγες ημέρες αργότερα στα 18 δολάρια.

By