Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Gazprom: Κατέβαλε $2,9 δισ. στην ουκρανική Naftogaz


Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι πλήρωσε 2,9 δισ. δολάρια στην ουκρανική Naftogaz προκειμένου να τεθεί τέλος σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό μπρα ντε φερ ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων.

«Η Gazprom κατέβαλε 2,9 δισ. δολάρια», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο με την Naftogaz να το επιβεβαιώνει . «Ναι, η Ουκρανία έλαβε από τη Gazprom 2,918 δισ. δολάρια», έγραψε στο Facebook ο εκτελεστικός διευθυντής της ουκρανικής εταιρίας Γιούρι Βιτρένκο.

Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρωσικός όμιλος είχε δεχτεί να πληρώσει το πρόστιμο των 2,6 δισ. δολαρίων (2,9 δισ. με τις ποινές) στο οποίο την είχε καταδικάσει το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης τον Φεβρουάριο του 2018.

Η Naftogaz ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι σε αντάλλαγμα θα αποσύρει όλες τις άλλες δικαστικές διαδικασίες που είχε κινήσει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η Μόσχα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας έπειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

H προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για τον πολυδιάστατο αυτό φάκελο έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία στην Ουκρανία φιλοδυτικών ηγετών το 2014. Η καταδίκη υποτίθεται θα διευθετούσε όλες τις διαφορές μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, ωστόσο και άλλες προστίθενταν στη συνέχεια καθώς οι ουκρανορωσικές σχέσεις οξύνονταν.

Η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου επιτρέπει να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος φυσικού αερίου, ο οποίος σημάδεψε τις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας τη δεκαετία του 2000.

Το υφιστάμενο συμβόλαιο είχε υπογραφεί στο τέλος μιας προηγούμενης κρίσης φυσικού αερίου, που είχε επηρεάσει την τροφοδοσία της Ευρώπης στις αρχές του 2010.

Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσης) εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διαμετακόμισή του μέσω Ουκρανίας, η οποία μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια, με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που παρακάμπτουν το ουκρανικό έδαφος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By