Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γενικευμένος… εμφύλιος στην ιδιωτική ασφάλιση

Η ιδιωτική ασφάλιση αλλάζει ριζικά και μεσίτες, εταιρείες και startups δίνουν μάχη για την επόμενη ημέρα.

Μεσίτες εναντίων ασφαλιστικών που πουλάνε διαδικτυακά ασφάλειες, ασφαλιστικές εναντίων ξένων εταιρειών που λειτουργούν με υποκαταστήματα στη χώρα μας και startup ασφαλιστικές εναντίων τραπεζών. Όλοι αναγνωρίζουν πως το τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς αλλάζει ραγδαία και αυτό προκαλεί προβληματισμό αλλά και γενικευμένες επιθέσεις.

Η πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) και της Mega Brokers, μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών μεσιτών ασφαλίσεων της χώρας αντικατοπτρίζει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί την αγορά. Αφορμή υπήρξε η δραστηριοποίηση της Cosmote στις πωλήσει ασφαλίσεων μέσω της Cosmote Insurance με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να κάνει λόγο περί ««εισβολής, με απρόβλεπτες προεκτάσεις, επιδράσεις και επιρροές στο εργασιακό πεδίο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης».

Η Cosmote Insurance ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι και αποτελεί μετεξέλιξη της OTE Ασφάλιση. Η Cosmote Insurance πουλάει ασφαλίσεις στους πάντες αλλά θέλοντας να εκμεταλλευτεί και το πελατολόγιο της Cosmote προσφέρει ειδικές παροχές στους πελάτες τηλεφωνίας που θα αγοράσουν από την ασφάλεια τους. Ειδικότερα δίνονται εκπτώσεις από 5% έως 20% για τις ασφάλειες αυτοκινήτου και μηχανής αλλά και συμμετοχές σε κληρώσεις δωροεπιταγών. Η ουσιαστική δραστηριοποίηση της εταιρείας ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θερμή ανταπόκριση από το κοινό.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο όμιλος ΟΤΕ μέσω των δικτύων καταστημάτων του αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί να λειτουργεί μέσω pc, smartphone ακόμη και smart tv μπορεί να δημιουργήσει μια «υπερδύναμη» στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Και αυτό ακριβώς προβληματίζει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που ήδη έχουν δει τις πωλήσεις του να μειώνονται λόγω των λεγόμενων direct ασφαλίσεων.

Η Hellas Direct και οι «κακές, κακές τράπεζες»

Την ίδια στιγμή μια από τις πιο επιτυχημένες startup ασφαλιστικές εταιρείες, η Hellas Direct στρέφεται κατά των τραπεζών καταγγέλλοντας τες για «αθέμιτες πρακτικές» στην ασφάλιση κατοικίας.

Όπως καταγγέλλουν οι ιδρυτές της εταιρίας Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου οι τράπεζες υπερχρεώνουν τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας που προσφέρουν κυρίως σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της Hellas Direct σε ειδική εκδήλωση με τον τίτλο «Bad, Bad Banks» («Κακές, κακές τράπεζες») το 65% της ασφάλισης κατοικίας στην Ελλάδα ανήκει σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες που σχετίζονται με τράπεζες και το υπόλοιπο 35% κατανέμεται σε 30 εταιρείες. Παρατηρείται δηλαδή μια αυτοσυγκέντρωση στην αγορά.

«Το παράδοξο είναι ότι στην αγορά ασφάλειας κατοικίας που έχει διείσδυση 15% στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια μηχανή τεράστιων κερδών πολύ υψηλότερων από πολύ μεγαλύτερες αγορές», σημείωσαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ασφαλιστικές που συνεργάζονται με τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι των ασφαλίσεων κατοικίας καθώς με λίγες εξαιρέσεις μόνο όσοι έχουν δάνειο ασφαλίζουν τα σπίτια τους. Οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν τους δανειολήπτες να ασφαλίζουν το ακίνητο που υποθηκεύουν αλλά δεν μπορούν να τον υποχρεώσουν να ασφαλιστεί σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Μόνο που όπως καταγγέλλουν οι δύο ιδρυτές της Hellas Direct, τα περιστατικά όπου υποψήφιοι πελάτες της εταιρείας αντιμετώπισαν πρόβλημα στο να αλλάξουν ασφάλιση κατά τους έξι μήνες που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο η εταιρεία ήταν πάρα πολλές. Μάλιστα ετοιμάζουν και φάκελο με συγκεκριμένες υποθέσεις που θα τον καταθέσουν άμεσα στις αρμόδιες Αρχές.

Μια κόντρα που κρατάει χρόνια

Πέρα από τις πρόσφατες περιπτώσεις, υπάρχουν και οι κόντρες που κρατάνε χρόνια όπως αυτή μεταξύ των «παραδοσιακών» ασφαλιστικών και των εταιρειών Ελεύθερων Παροχής Υπηρεσιών.

Οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είναι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά η έδρα τους είναι σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Εποπτεύονται απ΄ άλλη Εποπτική Αρχή και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι εξασφαλισμένη τόσο η λειτουργία τους όσο και η ικανότητά τους να αποζημιώσουν, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παράδειγμα της ΕΠΥ Enterprise, η οποία πτώχευσε με αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί να μείνουν στον «αέρα» και να περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις τους. Ουσιαστικά πολλές ΕΠΥ προσφέρουν πιο φθηνές ασφαλίσεις ειδικά στον κλάδο του αυτοκινήτου, καθώς τα έξοδα τους ήταν πολύ λιγότερα από μια «παραδοσιακή» ασφαλιστική αλλά υπάρχει ο κίνδυνος μειωμένης εξασφάλισης.

Η δραστηριοποίηση των ΕΠΥ ήταν ένας από τους παράγοντες που έριξαν και παρά πολύ τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν ανά καιρούς πως τα επίπεδα τιμών δεν είναι βιώσιμα για τις ασφαλιστικές.

By