Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γεννηματά: Η χώρα δεν μπορεί να περάσει την κρίση με αυτή την κυβέρνηση

Η χώρα δεν μπορεί να περάσει τον κάβο της κρίσης με αυτή την κυβέρνηση, δηλώνει η κ. Φώφη Γεννηματά, και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες «για μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη».

gennimata

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που τονίζει ότι γίνεται επεξεργασία ενός σχεδίουπροοδευτικής διακυβέρνησης για την οικονομία, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη μεταρρύθμιση του κράτους και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Η χώρα δεν μπορεί να περάσει τον κάβο της κρίσης με αυτή την κυβέρνηση, δηλώνει σε συνέντευξή της στην Real News η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά, και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες «για μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ώστε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις;

Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι εκείνοι που οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, εκείνοι που ιδεοληπτικά δεν εφάρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ. Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να αλλάξει η συνολική αντίληψη της επιχειρούμενης παρέμβασης. Μια αντίληψη προχειρότητας, αποσπασματικότηταςκαι εισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων,ισοπεδωτικής προς τα κάτω προσαρμογής. Όμως αυτή είναι μια δομικού χαρακτήρα, συνολικήαντίληψη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις πτυχές τις πολιτικής της. Επί της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης θα τοποθετηθούμε αναλυτικά όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει; Και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να πιεστούν και οι δανειστές;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσεις των συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Ούτε βεβαίως ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει το μείζον θέμα του ασφαλιστικού αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής και τιμωρεί τους νέους, τους αγρότες, τους ειλικρινείς επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τη θέση μας αυτή και τα επιχειρήματα μας τα γνωρίζουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι εταίροι, η δε κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τη στάση μας αυτή στη διαπραγμάτευση.

Εκτιμάτε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ξεπεράσει τον «κάβο» του ασφαλιστικού και του φορολογικού των αγροτών; Αν ναι, μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι κυβέρνηση τετραετίας; Αν όχι, θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες;

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποδεικνύεται πια μέρος τους προβλήματος και όχι της λύσης για τη χώρα.Αδύναμη να ξεφύγει από το μνημόνιό της, τα ψέματα και την καθεστωτική αντίληψηγια τη διακυβέρνηση του τόπου. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν δείχνει διάθεση να συγκρουστεί, να αλλάξει, να κινητοποιήσει δυνάμεις.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο του ασφαλιστικού αλλά ότι η χώρα δεν μπορεί να περάσει τον κάβο της κρίσης με αυτή την Κυβέρνηση.

Η Δημοκρατία όμως δεν έχει αδιέξοδα, ούτε η χώρα έχει ανάγκηαπό «σωτήρες».

Έχετε μιλήσει για την ανάγκη μίας κυβέρνησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου. Με ποιον πρωθυπουργό;

Έχουμε προτείνει τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Βουλής, επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε πως αυτή είναι η μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Για την σταθεροποίηση της οικονομίας, για την αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων επιπλέον προβλημάτων που δημιούργησαν ταcapitalcontrols και η υπογραφή από τον κ. Τσίπρα του τρίτου πολύ σκληρούμνημονίου. Το ζήτημα του ποιος θα είναι επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης είναι σημαντικό, αλλά άκαιρο.

Προέχει η συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο καιτους θεσμικούς και πολιτικούς όρους αξιόπιστης εφαρμογής του. Πρέπει να σταθούμε όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητααπέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, χωρίς εμμονές και υστεροβουλίες για ρόλους και αξιώματα.

Στη βάση ποιας προγραμματικής συμφωνίας;

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο αυτό εμείς επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησηςγια την οικονομία, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη μεταρρύθμιση του κράτους και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Ανάπτυξη, Αλληλεγγύη και Απασχόληση. Ένα σχέδιο 3 Α . Ένα σχέδιο με μεγάλες αλλαγές και τομές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος που ως πρώτο βήμα προϋποθέτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής τώρα από αυτή την Βουλή.

Σε μία τέτοια κυβέρνηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έμπαινε με πολιτικά πρόσωπα, ή συμφωνείτε με την άποψη του κ. Λεβέντη για κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι δυνατή και ικανή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Δεν έχει λοιπόν παρά να το πράξει. Έχει υποχρέωση επιτέλους να κυβερνήσει και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά.Όσο αφορά τη δική μας στάση είναι σαφής και ξεκάθαρη και την ανέλυσα ήδη. Το μέλλον και οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν.

Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, σας κατηγορεί ότι τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, με την πρότασή σας για την κυβερνητική πλειοψηφία, επιδιώκετε να επαναφέρετε τη ΝΔ στην κυβέρνηση…

Είναι λίγο θράσος να το λέει αυτό ο κ. Τσίπρας, όταν ο ίδιος συνεργάζεται εδώ και ένα χρόνο με την ακροδεξιά.Η αναγκαστική δική μας κυβερνητική συνεργασία για ένα χρονικό διάστημα με την ΝΔ, για τον απολύτως αναγκαίο εθνικό στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα επεδίωκαν να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης, έχει λήξει οριστικά. Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ, να επιδείξουν εθνική ευθύνη. Η δική μας πρόταση δεν επιδέχεται παρερμηνείες.Εμείς δεν θέλουμε να επαναφέρουμε κανέναν στην διακυβέρνηση. Θέλουμε την πολιτική σταθερότητα με την ανάληψη ευθυνών από όλους και τη κυβερνητική αποτελεσματικότηταγιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον.

Με τη συνέντευξή του στη «R» ο πρωθυπουργός προέβλεψε διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και είναι αλήθεια πως στην Πορτογαλία και σχετικά και στην Ισπανία οι σοσιαλιστές βρίσκονται απέναντι από τη δεξιά…

Στην Πορτογαλία έχουν βγει από τα μνημόνια και τα κόμματα εκεί στον ένα η τον άλλο βαθμό στήριξαν αυτή την προσπάθεια όταν αυτό ήταν εντελώς απαραίτητο. Η Ισπανία είναι διαφορετική περίπτωση, δεν μπήκε σε μνημόνια, μένει να δούμε τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Οι σοσιαλιστές φυσικά είναι απέναντι στη δεξιά αλλά και τον λαϊκισμό των Podemos.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα την στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια, με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, ξαναμπήκαμε σε τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και σε νέα τριετή επιτροπεία. Οι διαφορές κεντροδεξιάς – κεντροαριστεράς δεν εκλείπουν. Υπάρχουν πάντα και ξαναγίνονται πιο διακριτές όταν οι μεγάλες απειλές εκλείπουν. Αυτό βεβαίως θα συμβεί και στην Ελλάδα όταν κάποια στιγμή με το καλό βγούμε από αυτή την περιπέτεια.

Στο σύμφωνο συμβίωσης είδαμε πλειοψηφία χωρίς τους ΑΝΕΛ. Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον θα δεχθείτε εσείς να ψηφίζετε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα αφήσετε να δημιουργηθεί θέμα δεδηλωμένης;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση. Συζητάμε, ασκούμε έλεγχο και κριτική,προτείνουμε, δεχόμαστε ή μη και ψηφίζουμε στη Βουλή σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αρχές μας. Το παράδοξο αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα που συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. Είναι εκείνοι που πρέπει να αναρωτηθούν τι είδους κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή, σε ποιες αρχές και σε ποιο πρόγραμμα στηρίζεται.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχετε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. Και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε ενιαία γραμμή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Εν τούτοις, η απουσία σας έδωσε πάτημα σε κάποιους να σας κατηγορήσουν. Τι απαντάτε;

Η επίθεση που δέχτηκα ήταν εκ του πονηρού. Είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συνεπώς η στάση μου προσδιορίζεται από την πολιτική θέση πουδιατυπώνω, εισηγούμαι και υπηρετεί η παράταξη της οποίας ηγούμαι.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σύσσωμη και συντεταγμένα ψήφισε τον σχετικό νόμο και αυτό μετράει.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη οδεύετε προς την Προγραμματική σας Συνδιάσκεψη. Ποιος είναι ο στόχος;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο μόνο με τη διαχείριση των μνημονίων. Οι Έλληνες δεν αναζητούν νέους διαχειριστές μνημονίων αλλά σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Αληθινό αυτή τη φορά, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Διαμορφώνουμε αυτή την πρόταση μαζί με τους ανθρώπους που ζουν τα προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Είμαστε η κεντροαριστερά των λύσεων και της προοπτικής. Πολλοί νέοι άνθρωποι στρατεύονται σ” αυτή την προσπάθεια. Το κάλεσμά μας είναι κάλεσμα ενότητας της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Στο κόμμα σας, πάντως,κάποια στελέχη ζητούν την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Συνεδρίου για ίδρυση νέου κόμματος. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα;

Η νέα αρχή έγινε. Δεν το καταλαβαίνει μόνο όποιος δεν θέλει να το δει. Η συμπαράταξη που επιτύχαμε δεν είναι ευκαιριακή. Υλοποιούμε την απόφαση του συνεδρίου και θεματοφύλακας αυτής της εξέλιξης είναι η βάση της παράταξης. Δυναμώνουμε τα κόμματα μας για να δυναμώσουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το επόμενο βήμα είναι η πολιτική, προγραμματική , διακηρυκτική συνδιάσκεψη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 16′ για την οποία δουλεύουμε καθώς και η οργανωτική συγκρότηση μας με σύγχρονους όρους. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί καταλύτη και βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη και τη χτίζουμε εμείς.Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις απαιτούν να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα. Γι αυτό θα πάρω στο αμέσως επόμενο διάστημα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη υπάρχει για εσάς έδαφος συνεργασίας;

Όσοι πιστεύουμε στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής αριστεράς έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όποιος από εμάς το αγνοήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς.

Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος στην ΝΔ.Αλήθεια έχετε κάποια προτίμηση; Πως επηρεάζει αυτό τους δικούς σας σχεδιασμούς;

Η Δεξιά δεν αλλάζει όποιον αρχηγό και αν έχει.Δεν αφορά λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και τηνΔημοκρατική Συμπαράταξητο ποιος θα είναι ο αρχηγός της ελληνικής δεξιάς.Όποιος και αν εκλεγεί θα υπηρετήσει τις αρχές μιας βαθιάς συντηρητικής παράταξης.