Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Τις επόμενες ημέρες η λίστα από τα σούπερ μάρκετ με τα 50 προϊόντα

Για τα σούπερ μάρκετ και το κύμα ακρίβειας που υπάρχει στα ράφια, αλλά και για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων μίλησε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινίσεις για το νέο εργαλείο, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», με το οποίο θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά μετά τη συμφωνία που υπήρξε την Τετάρτη (5/10) με τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν λίστα με 50 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στη συνέχεια θα ανεβεί στην πλατφόρμα e- καταναλωτής η τιμή του καλαθιού από το κάθε σούπερ μάρκετ. «Θα γίνει προσπάθεια σε αυτά τα προϊόντα οι αυξήσεις να είναι ελάχιστες για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πληθωριστική πίεση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ξεκαθάρισε ότι «για το υπουργείο δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει θέμα αλλαγής του ωραρίου των καταστημάτων» και πρόσθεσε ότι αν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο μέτρο θα είχε δυσμενείς συνέπειες στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «μόνο το τελευταίο 6μηνο μετρήσαμε τους ελέγχους που εκανε η ΔΙΜΕΑ είναι 3.283, και έχουν επιβληθεί 280 πρόστιμα και πάνω από 300.000 ευρώ σε πρόστιμα που όλα έχουν εισπραχθεί, ένα ποσοστό 6% στην παραβατικότητα».

Η προσπάθεια να μην υπάρξουν αυξήσεις ή αν υπάρξουν να είναι οι ελάχιστες δυνατές θα επιτευχθεί, όπως έγραψε το newmoney.gr, κυρίως μέσω των στοχευμένων διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε «προσωρινό πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της Βιομηχανίας ώστε να δεσμευτούν απ’ την πλευρά τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

By