Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Γερμανία: Χωρίς λευκό καπνό έληξε η συνάντηση Μέρκελ-Σουλτς

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος η συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους ηγέτες των CDU Άγκελα Μέρκελ, CSU Χορστ Ζεεχόφερ και SPD Μάρτιν Σουλτς, με σκοπό να ανιχνευτούν οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν όλοι στη Γερμανία, δεν ξεπήδησε… λευκός καπνός.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν έχει γίνει καμία διαρροή σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση.

Ωστόσο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος του SPD, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τόνισε πως «το κόμμα του δεν βιάζεται να συμφωνήσει σε έναν ακόμη Μέγαλο Συνασπισμό» με την Ανγκελα Μέρκελ».

«Είμαστε σε μια διαδικασία υπό την σκέπη του προέδρου, κατά την οποία πρέπει πρωτίστως να δούμε ποιες είναι οι πιθανότητες. Είναι στο χέρι του CDU να μας δείξουν τί ακριβώς θέλουν. Η προηγούμενη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης [εννοεί την Τζαμάικα που δεν ευδοκίμησε] πήρε δυο μήνες και δεν είχε αποτέλεσμα, οπότε θα ζητούσα από τους ανθρώπους να μην μας πιέζουν», τόνισε.

Με τη σειρά του, ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης της Καγκελαρίας εκ των στενότερων συνεργατών της καγκελαρίου Μέρκελ, πρόσθεσε πως «το SPD πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να είναι στον συνασπισμό, μετά από 4 χρόνια ευμάρειας, ή αν επθυμεί να συνεχίσει το έργο του στην αντιπολίτευση».

Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να ενημερώσουν τα κομματικά όργανα την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές στο SPD, θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα, από αυτό των εκλογών μέχρι την επστροφή στον «Μεγάλο Συνασπισμό».

Με τη σειρά του, το CDU δεν περιμένει καμία συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Η συνάντηση έγινε στη βαριά σκιά όλων όσων συνέβησαν την εβδομάδα αυτήν στους κόλπους του απερχόμενου Μεγάλου Συνασπισμού, που δείχνουν το προβληματικό κλίμα που περιβάλλει την προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου.

Πριν λίγα 24ωρα και προτού καν τα δύο μεγάλα κόμματα μπουν σε επίσημες συνομιλίες, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ ανέτρεψε, με μονομερή του απόφαση, τη στάση αποχής της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά όργανα ως προς τη χρήση της γλυφοσάτης, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί, για άλλη μία πενταετία, η χρήση του, ύποπτου ως καρκινογόνου, εντομοκτόνου.

Η προερχόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς εξεμάνη, αλλά το όλο θέμα τελείωσε με παρατηρήσεις της Μέρκελ στον Σμιντ.

Για το θέμα της γλυφοσάτης, διαδήλωναν έξω από το προαύλιο της Προεδρίας περίπου 100 άτομα την ώρα που πραγματοποιούταν η συνάντηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By