Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Γερμανία – Εκλογές: Ο προσωπάρχης της Μέρκελ προειδοποιεί να μην «αργήσει» ο νέος συνασπισμός

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καλεί τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν γρήγορα στο ποιος θα την διαδεχθεί μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής και να αποφύγουν παρατεταμένες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, όπως συνέβη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι υποψήφιοι για την καγκελαρία, τα κόμματα των οποίων ηγούνται των δημοσκοπήσεων, θα βρεθούν αντιμέτωποι στην τελική, μεγάλη τηλεμαχία πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθεί απόψε, Κυριακή, το βράδυ.

Το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνομιλιών για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις εκλογές, σημαίνει ότι η Μέρκελ δεν θα αποχωρήσει σύντομα από τον θώκο της καγκελαρίου. Θα παραμείνει στο πόστο αυτό έως ότου η πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου εκλέξει τον/τη διάδοχό της.

«Εύχομαι έναν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης» δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν η τωρινή κυβέρνηση συνεχίσει να κυβερνά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό, θα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο εύρος της εξουσίας της.

«Επομένως, προειδοποιώ να μην χαθεί χρόνος λόγω ενός μακράς διάρκειας σχηματισμού κυβέρνησης. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τα κόμματα να εκφράσουν σύντομα τις προτιμήσεις τους μετά τις εκλογές σχετικά με ποιους συνασπισμούς στηρίζουν, ώστε μην χαθεί αδιάκοπα χρόνος στις συνομιλίες».

Δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί στις εξουσίες της Μέρκελ μέχρι την επιλογή ενός διαδόχου, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει τη συναίνεση και δεν ελήφθησαν ριζικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα προηγούμενα έτη.

Μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές του 2017, χρειάστηκαν έξι μήνες προτού ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Μπράουν έγιναν την ώρα που η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν ποσοστό στήριξης 26%, σταθεροί σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, ενώ το συντηρητικό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών συγκεντρώνει ποσοστό στήριξης 21%, αυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Απόψε το βράδυ, στις 20.15 τοπική ώρα (21.15 ώρα Ελλάδας), οι υποψήφιοι καγκελάριοι, ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ και ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στην τελευταία τηλεμαχία στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης πριν από τις εκλογές, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, οι οποίοι βρίσκονται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων με ποσοστό 15%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By