Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Γερμανία: Εκτοξεύονται οι Πράσινοι μετά τις ευρωεκλογές – Πνέει τα λοίσθια ο κυβερνητικός συνασπισμός

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση-βόμβα της αρχηγού του SPD, Αντρέα Νάλες, το κόμμα των Πρασίνων καλπάζει απειλώντας όχι μόνο το κόμμα της Μέρκελ αλλά και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Bild» , δείχνει πως το κόμμα των Πρασίνων που ήρθε δεύτερο στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, πλησιάζει τώρα το πρώτο κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το κόμμα της Μέρκελ (CDU), εμφανώς αποδυναμωμένο, έρχεται πρώτο με ποσοστό μόλις 26% ενώ οι Πράσινοι ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής με 25%.

Ο κυβερνητικός εταίρος , το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, λαμβάνει 14% κι έρχεται στην τρίτη θέση ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία) αποσπά ποσοστό 13%. Στην πέμπτη θέση ισοψηφούν το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» και το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) με ποσοστό 8%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 42% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ήθελε να δει τις επόμενες εκλογές έναν πράσινο υποψήφιο για την Καγκελαρία.

Tην ίδια ώρα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, αναζητούν έναν νέο ηγέτη μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από όλα τα κομματικά αξιώματα στον απόηχο των καταστροφικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Χθες, συνεδρίασε το προεδρείο του SPD για να συζητήσει τα επόμενα βήματα και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι την προεδρία του κόμματος θα αναλάβει μια προσωρινή τρόικα: η πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέζιχ, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Έσης Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ και η πρωθυπουργός του δυτικογερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ.

Στο μεταξύ, ο νέος ηγέτης της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και μέχρι τώρα αντιπρόεδρός της, Ρολφ Μούτσενιχ θεωρείται ένα «καλό χαρτί» για το κόμμα. Όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», o 59χρονος Σοσιαλδημοκράτης από την Κολωνία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο νέος ηγέτης του SPD.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By