Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Η αεροπορική βάση Ράμσταϊν είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός για Αφγανούς στην Ευρώπη

Ελπίδα, αβεβαιότητα, απελπισία αλλά και αγωνία εκφράζουν χιλιάδες Αφγανοί που τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν από την Καμπούλ στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, που έχει πλέον μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 6.500 Αφγανοί που εκκένωσαν την Καμπούλ βρίσκονται στο σημείο, που είναι και η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η 16χρονη Dunya Walizada δήλωσε στην Washington Post ότι την τελευταία φορά που είδε τους γονείς της ήταν στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ, μαζί με πολύ κόσμο. «Έχασα την οικογένειά μου», δηλώνει, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει «εάν είναι ζωντανοί, πού βρίσκονται», καθώς δεν έχει καμία πληροφορία γι” αυτούς.

Η νεαρή Αφγανή δεν είναι η μόνη που αναγκάστηκε να χωριστεί από την οικογένειά της, στο πλαίσιο των προσπαθειών μαμούθ των Αμερικανικών αρχών να εκκενώσουν την Καμπούλ και να οδηγήσει με ασφάλεια τους Αφγανούς εκτός της χώρας τους. Πολλοί ανησυχούν ότι η έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων θα τους στερήσει την πρόσβαση στις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά συναντά κανείς τέτοιες εικόνες στην αεροπορική βάση, που σε λίγες ημέρες έχει μεταμορφωθεί. Ήδη, έχουν στηθεί 323 μπεζ στρατιωτικές σκηνές, για να κοιμηθούν άντρες, ενώ περίπου 1.000 γυναίκες και παιδιά μένουν σε τρία τεράστια υπόστεγα αεροσκαφών.

Πολλοί πρόσφυγες διερωτώνται τι θα γίνει μετά. Η νεαρή Walizada κατάφερε να φύγει με την 28χρονη αδελφή της και την 4χρονη ανιψιά της. Οι γονείς της χάθηκαν στο χάος που δημιουργήθηκε, ενώ η άλλη αδελφή της και ο γαμπρός της επίσης έμειναν πίσω. Για να μπει στο αεροπλάνο, η 16χρονη έδειξε το δίπλωμα των αγγλικών της και μια ταυτότητα, που δείχνει ότι έχει εργαστεί στη μετάφραση για λογαριασμό μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Όλη η οικογένεια θέλησε να προσπαθήσει να φτάσει στις ΗΠΑ ωστόσο πλέον, έχουν χωριστεί. Οι τρεις γυναίκες διακατέχονται από αβεβαιότητα, ενώ δεν αποκλείουν και τη μεταφορά τους στον Καναδά.

Σύνθετο εγχείρημα η επανένωση οικογενειών

Η επανένωση οικογενειών προκαλεί προβληματισμό στις αρχές που παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα. Ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της αεροπορικής βάσης Συνταγματάρχης Ουίλιαμ Πάουελ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα. Αν και μέχρι στιγμής δεν διαθέτει στοιχεία για ασυνόδευτους ανήλικους, παραδέχθηκε ότι σίγουρα υπάρχουν.

Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλη τη δύναμη που διαθέτει για να ενώσει και πάλι τις οικογένειες, ωστόσο η πραγματικότητα στο πεδίο είναι απογοητευτική.

Ο Wahedullah Popalai που επίσης βρίσκεται στην αεροπορική βάση ανέφερε ότι χωρίστηκε με τη γυναίκα του και τον δίχρονο γιο του στην είσοδο του αεροδρομίου. Ο ένας του γιος είναι μαζί του, ενώ για τον άλλον δεν γνωρίζει τίποτα. Ο Αφανός ανέφερε ότι εργαζόταν ως συγκολλητής στη βάση Baghram στο Αφγανιστάν για δύο χρόνια, σημειώνοντας όμως ότι δεν είχε έγγραφα για τη δουλειά του εκεί. Τέτοιες περιπτώσεις αναμένεται ότι θα περιπλέξουν τις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών για την αντιμετώπιση όσων εκκένωσαν την Καμπούλ.

Ήδη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα χαοτική στην Καμπούλ και ότι η θεμελιώδης αποστολή ήταν να πάρουν τους πολίτες που είναι ευάλωτοι και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια.

Πλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας συνεργάζονται για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για κάθε έναν από όσους βρίσκονται στη βάση, που θα τους βοηθήσουν να καθορίσουν αν θα πάρουν πράσινη κάρτα, ποιοι δικαιούνται ειδική βίζα επειδή εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατό ή άλλες υπηρεσία ή όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη εγγράφων.

Την ίδια ώρα, οι εκκενώσεις συνεχίζονται, με δεδομένο και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. Πίεση δημιουργεί και το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, οι Αφγανοί μπορούν να μείνουν στη βάση μόνο για δέκα ημέρες. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν κάθε μέρα.

Συμπλοκές για το φαγητό και την έλλειψη εγκαταστάσεων

Η βάση μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12.000 άτομα. Ήδη, έχουν υπάρξει αναδιαμορφώσεις και αλλαγές. Η είδηση ότι το Ράμσταϊν θα μετατραπεί σε βάση εκκένωσης έγινε γνωστή μόλις δύο ημέρες πριν την απογείωση των πρώτων αεροπλάνων, ενώ μέχρι την Κυριακή, είχαν ήδη προσγειωθεί περίπου 7.000 άνθρωποι. Οι πόροι εξαντλήθηκαν γρήγορα και σημειώθηκαν συμπλοκές για το φαγητό και την έλλειψη εγκαταστάσεων.

Μια τοπική εταιρεία προμηθεύει πλέον 30.000 ζεστά γεύματα την ημέρα. Οι άνδρες και οι γυναίκες κοιμούνται σε ξεχωριστές περιοχές, λόγω των πολιτισμικών ευαισθησιών, ωστόσο οι οικογένειες μπορούν να συναντιούνται και να τρώνε μαζί σε συγκεκριμένες περιοχές.

Εθελοντής του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού που παρέχει φαγητό και είδη υγιεινής στους πρόσφυγες δηλώνει στην Washington Post ότι οι περισσότεροι φτάνουν πολύ κουρασμένοι και ότι υπάρχει πολύ φόβος, ενώ είναι σαστισμένοι.

Όλοι υποχρεούνται σε ιατρικό έλεγχο, που περιλαμβάνει θερμομέτρηση και τεστ κορωνοϊού για όποιον εμφανίζει συμπτώματα. Στη συνέχεια σκανάρονται βιομετρικά και κατευθύνονται στις εγκαταστάσεις.

Πάντως παρά τα προβλήματα και την ανασφάλεια, πολλοί εκφράζουν και την ανακούφισή τους. «Ήταν δύσκολο να φύγω χωρίς όλη την οικογένεια μαζί. Αλλά ήταν ακόμη πιο δύσκολο να μείνουμε στην Καμπούλ», λέει η 16χρονη Walizada.

ramstein_base

ramstein_base1

ramstein_base3

By