Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Γερμανία: Η πίεση του Μερτς έφερε αποτέλεσμα – Ψήφος εμπιστοσύνης στις 18 Δεκεμβρίου και εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου

Για πρώτη φορά από το 2005, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Γερμανία με τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς να χρεώνεται εξ ολοκλήρου την αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά τη αποπομπή του Κριστιάν Λίντνερ, υπουργού Οικονομικών και ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, οι Σοσιαλδημοκράτες έμειναν μόνοι με τους Πράσινους σχηματίζοντας μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς φέρεται να έβαλε τo μαχαίρι στον λαιμό του Όλαφ Σολτς, καθώς ο ηγέτης της αξιωματικής Ένωσης (CDU – CSU), δεν μπορούσε να περιμένει τον καγκελάριο να ορίσει την ψηφοφορία στην ομοσπονδιακή βουλή για το αν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατά συνέπεια, ο Μερτς έδωσε τα χέρια με τους Σοσιαλδημοκράτες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Όπως γράφει η εφημερίδα Bild, μετά από κοινές συζητήσεις, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ρολφ Μίτσενιχ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες – CDU και Χριστιανοκοινωνιστές – CSU) Φρίντριχ Μερτς κατέληξαν σε συμφωνία: εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι, ο Γενικός Γραμματέας του CDU, Κάρστεν Λίνεμαν είχε πει λίγες ημέρες νωρίτερα, στο πρωινό μαγκαζίνο του γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF «Morgenmagazin» ότι πιθανότατα θα προκηρυχθούν νέες εκλογές στις 16 ή 23 Φεβρουαρίου.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όπως και οι Πράσινοι δεν αναμένεται να πουν όχι στη συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο 66χρονος Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πιθανότατα πριν από τις 15 Ιανουαρίου. Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 18η Δεκεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Die Zeit.

Τι θα συμβεί εντός της ημέρας

Η Επιτροπή Επαλήθευσης Εκλογών της Bundestag έχει από το πρωί συνομιλίες για την προετοιμασία των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών.

Η τελική απόφαση για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών θα πρέπει να εγκριθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt.

Tο περιοδικό Focus εκτιμά πάντως ότι ο Σολτς είναι ήδη με… το ένα πόδι εκτός καγκελαρίας, όπως και εκτός από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους να αναδεικνύεται ως ο εκλεκτός των Γερμανών για να τον διαδεχτεί και στα δύο αξιώματα. Το εκτελεστικό συμβούλιο του CDU έχει επίσης προγραμματίσει ειδική συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα.

Μόνο το κόμμα του Σολτς δεν εμφανίζεται ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις μετά το σχίσμα

Μόνο το SPD δεν επωφελείται της διάλυσης του τρικομματικού συνασπισμού, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της «Bild».

Όλα τα κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, εκτός από το κόμμα του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου (SPD) και της αριστερής συμμαχίας της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Η Χριστιανική Ένωση παραμένει η ισχυρότερη δύναμη με ποσοστό 32,5%, οι Πράσινοι με 11,5% και το FDP με 5%.

Ωστόσο, το ξενοφοβικό κόμμα AfD επωφελείται περισσότερο σκαρφαλώνοντας στο 19,5% γεγονός που καταδεικνύει ότι σήμερα είναι η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίζει πόντους μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την εκλογή Τραμπ», λέει στην «Bild» ο επικεφαλής του ινστιτούτου Insa, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Την ίδια ώρα, η αριστερή συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, συζύγου του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν «BSW», κατρακύλησε στο 7% ενώ η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε στο 3,5%.

Ο Όλαφ Σολτς πάντως είναι ο μεγάλος ηττημένος των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην ατμομηχανή της ευρωζώνης. Στη λίστα με τους 20 δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γερμανία, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος κατατάσσεται στην 19η θέση.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αναμένεται να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την υπάρχουσα ατζέντα της Bundestag σε γενικές γραμμές. Αυτό υποστήριξε ο Aλεξάντερ Χόφμαν, κοινοβουλευτικός αξιωματούχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

«Εφόσον δεν τίθεται ουσιαστικά η ψήφος εμπιστοσύνης, θα απορρίψουμε την ατζέντα της Bundestag», τόνισε ο Χόφμαν.

«Πιθανές αποκλίσεις θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να υπάρξουν από «έναν νόμο για την τηλεφωνική επιτήρηση, τον προγεννητικό έλεγχο και την αποπληρωμή της βοήθειας στην Ελλάδα», γράφει το περιοδικό Focus.

By