Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Γερμανία: Μέρκελ και Σουλτς καταλήγουν σε συμφωνία

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σούλτς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, όπως σημείωσε τη Δευτέρα νωρίς το μεσημέρι ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών.

Τα κόμματα προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το θέμα της οικογενειακής επανένωσης για τους αιτούντες άσυλο που επιτρέπεται να παραμείνουν στη Γερμανία, με μία μερίδα εκπροσώπων του κεντροαριστερού SPD να πιέζουν για μια πιο επιεική προσέγγιση.

Ωστόσο, οι συντηρητικοί έχουν αποφασίσει να παρουσιάσουν μια πιο σκληρή γραμμή στα θέματα της μετανάστευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περισσότερων ψήφων στην άκρα δεξιά, στο κόμμα «εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», η οποία μπήκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι συνομιλίες για το θέμα της οικογενειακής επανένωσης διακόπηκαν τα ξημερώματα μετά από εννιά ώρες διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η Μαλού Ντρέγιερ, αναπληρώτρια πρόεδρος του SPD, δήλωσε ότι τα κόμματα βρισκόταν στα «τελικά στάδια» της σύναψης συμφωνίας.

Η Ντρέγιερ δήλωσε συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο της Deutschlandfunk ότι υπήρξε βούληση μεταξύ των διαπραγματευτών «να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα».

Η Μέρκελ, η οποία απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση στις συνομιλίες με δύο μικρότερα κόμματα στα τέλη του περασμένου έτους, χρειάζεται να πετύχει τις συνομιλίες με το SPD προκειμένου να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος.

Το συντηρητικό της μπλοκ και το SPD κυβερνούσαν τη Γερμανία, κατά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια από το 2013 έως το 2017 σε αυτό που ονομάζεται «μεγάλος συνασπισμός». Η κυβέρνηση αυτή αποφάσισε το 2015 να δεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα τους λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά το θέμα των αιτούντων άσυλο, το SPD και οι συντηρητικοί συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αυτό το μήνα να περιορίσουν σε 1.000 το μήνα τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να ενταχθούν σε άμεσα μέλη της οικογένειας που έχουν λάβει άσυλο στη Γερμανία.

Ωστόσο, το SPD προσπαθεί να βελτιώσει τη συμφωνία για οικογενειακή επανένωση για ορισμένους αιτούμενους άσυλο. Οι συντηρητικοί έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα του Σουλτς να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό εισάγοντας μια λεγόμενη ρήτρα «κακουχίας».

Η Ντρέγιερ δήλωσε ότι τα διαπραγματευόμενα μέρη είχαν επίσης διαφορές όσον αφορά την ασφάλιση υγείας και την πολιτική απασχόλησης.

«Αλλά κι εκεί δεν είμαστε επίσης μίλια μακριά από μια λύση», πρόσθεσε.

Ο Σουλτς πάντως πιέζει τη Μέρκελ σημειώνοντας πως θα πρέπει να «πείσει» και τα 440.000 μέλη του κόμματος, να αποδεχτούν την συμφωνία

(Visited 1 times, 1 visits today)
By