Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Άρμιν Λάσετ από την ηγεσία του CDU

Την παραίτησή του από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υπέβαλε σήμερα, Πέμπτη, ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος «χρεώνεται» το ιστορικό χαμηλό του συντηρητικού μπλοκ στις κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας που σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Μέρκελ.

Η παραίτηση Λάσετ έρχεται ενώ ξεκίνησαν επίσημα σήμερα οι τριμερείς διερευνητικές συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού «φωτεινός σηματοδότης» -σύμπραξη στα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) φέρεται να δήλωσε ότι αποχωρεί προς διευκόλυνση ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων για συγκρότηση συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο» είπε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).

Ο Λάσετ ανακοίνωσε μία νέα σύνθεση -από την κορυφή έως τις επιτροπές- σε προσεχές συνέδριο του κόμματος.

«Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος» δήλωσε.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή και την Τρίτη με τους Πράσινους και το FDP, ο Λάσετ επέμεινε πως το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο.

«Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό “Τζαμάικα”. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό» ανέφερε.

Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων
Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), με αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στο «τραπέζι» επρόκειτο να βρεθούν ζητήματα όπως η προστασία του κλίματος, η φορολογία, η εξασφάλιση φθηνής στέγης και ο κατώτατος μισθός.

Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνομιλώντας με ακτιβιστές της Greenpeace, διαβεβαίωσε ότι το κλίμα θα αποτελέσει βασικό θέμα των συνομιλιών.

«Διαφορετικά δεν θα είχε νόημα» η συνάντηση, δήλωσε, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί από όλες τις πλευρές ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των συνομιλιών.

Από την πλευρά του SPD, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε «γοργούς ρυθμούς» για τις διαπραγματεύσεις, εφόσον από τις διερευνητικές συνομιλίες διαφανεί δυνατότητα σύγκλισης.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ περιορίστηκε να αναφερθεί στην αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στην απόφαση για διερευνητικές του σχήματος «Φανάρι»:

«Ο Μάρκους Ζέντερ (CSU) μιλάει για εκ των πραγμάτων απόρριψη της Τζαμάικα και ο “Αρμiν Λάσετ (CDU) δηλώνει πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί», τόνισε.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «Φανάρι» (SPD – Πρασίνων – FDP), ενώ μόνο το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP, αλλά με επικεφαλής της Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By