Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Γερμανία: Σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων από Δευτέρα

Ο oμοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια πρώτη χαλάρωση των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη Γερμανία μετά τις διακοπές του (καθολικού) Πάσχα που εορτάζεται αυτήν την Κυριακή.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η “θετική τάση” στην επιβράδυνση των κρουσμάτων στην Γερμανία, δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”.

Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η τήρηση από τους πολίτες των περιορισμών στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε ο Σπαν, καθώς και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων λειτουργίας από τις επιχειρήσεις. Θα χρειαστεί πάντως ακόμα πολύς χρόνος έως ότου μεγάλες εκδηλώσεις αρχίσουν να γίνονται κανονικά, πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε: «Αν συνεχιστεί η επιβράδυνση των αριθμών μόλυνσης, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Μια άλλη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονική εργασία είναι τα εργοστάσια ή οι επιχειρήσεις να μπορούν να οργανωθούν με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πελάτες.

Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι εξασφάλισαν τους κανόνες υγιεινής ή απόστασης, θα μπορούσαν να επιστρέψουν πιο εύκολα στην καθημερινή ζωή.

Όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά, όπως συμβαίνει λ.χ. σε μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σε συλλόγους, θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος πριν η ομαλότητα επιστρέψει».

Τέλος επισήμανε πως «σε ένα φιλελεύθερο κράτος , οι εκτεταμένοι περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στο βαθμό που είναι κατανοητοί και αποδεκτοί.

Επομένως δεν είναι μόνο σημαντικό να δικαιολογηθούν τα μέτρα καλά, αλλά και να δείξουμε και μια προοπτική. Βλέπουμε μια θετική τάση, αλλά πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν τους περιορισμούς και πέραν των εορτών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By