Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Την… «Μίνι Μέρκελ του Ζάαρλαντ» δείχνει για διάδοχό της η Καγκελάριος

Η Γερμανίδα καγκελάριος δίνει το «δαχτυλίδι» στην πρωθυπουργό του κρατιδίου Ζάαρλαντ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ – Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα είναι η νέα γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών

Η διοπτροφόρα Ανεγκρέτ με το κούρεμα αλά γκαρσόν ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη πέρα από τα σύνορα του κρατιδίου Ζάαρλαντ, όπου από το 2011 είχε τα ηνία ως πρωθυπουργός. Τώρα είναι ο άσσος στο… μανίκι της Άνγκελα Μέρκελ που βλέπει με έντονη ανησυχία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AFD κατέλαβε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες, αποσπούν ποσοστό 32%, το AFD 16% και το SPD με 15,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA.

Στις 26 Φεβρουαρίου, στο συνέδριο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, η Ανεγκρέτ αναμένεται να αναλάβει επισήμως το αξίωμα της γενικής γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατών, με τα γερμανικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η Μέρκελ ορίζει την διάδοχό της. Την ώρα που ο Πέτερ Τάουμπερ αποχωρεί από το εν λόγω αξίωμα επικαλούμενος λόγους υγείας, η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ σηκώνει τα μανίκια… Η Γερμανίδα καγκελάριος δίνει το «δακτυλίδι» στην πρωθυπουργό του Ζάαρλαντ, γράφουν τα γερμανικά περιοδικά «Focus» και «Spiegel», όπως και η γερμανική εφημερίδα «Bild» αλλά και το δίκτυο «N-tv».

Τις τελευταίες ώρες η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Γερμανία. Θεωρείται ως η «ήρεμη δύναμη», ακριβώς όπως και η Μέρκελ. Τον περασμένο Μάρτιο, η κοντομαλλούσα «ΑΚΚ» έβαλε τα γυαλιά στους Σοσιαλδημοκράτες, αφού κατάφερε να ρίξει το παραδοσιακό τους «κάστρο» στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο Ζάαρλαντ. Με τη βοήθεια της Ανεγκρέτ, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών εκτοξεύτηκε σημειώνοντας αύξηση πάνω από 40% με τον διεθνή Τύπο να της αποδίδει τον χαρακτηρισμό της «μίνι Μέρκελ».

Η Ανεγκρέτ γεννήθηκε τις 9 Αυγούστου 1962. Προέρχεται από συντηρητική καθολική οικογένεια. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και Νομική. Είναι παντρεμένη με μηχανικό εξορύξεων, μητέρα τριών παιδιών και όταν έχει ελεύθερο χρόνο «ρουφάει» βιβλία λογοτεχνίας. Από το 2000 ως το 2004 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ζάαρλαντ ενώ, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 συμμετείχε σε ομάδα εργασίας Χριστανοδημοκρατώ- Χριστιακοινωνιστών (CDU/CSU) για την προγραμματική συμφωνία με το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), στο πλαίσιο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Από το 2011 βρίσκεται στο τιμόνι του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, αφού αποχώρησε ο τότε πρόεδρος Πέτερ Μίλερ. Ένα χρόνο μετά θα διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο κρατίδιο με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και τους Πράσινους και θα επικρατήσει στις εκλογές του 2012, τις πρώτες στη Γερμανία μετά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με ποσοστό 35,2%.

By