Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τη Google για την αυτόματη συμπλήρωση

Δικαστική απόφαση της Γερμανίας εμποδίζει την «αυτόματη συμπλήρωση» λέξεων στις αναζητήσεις της Google.

google merkelΗ λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης κατά τη διαδικασία αναζήτησης της Google κρίθηκε ότι παραβιάζει προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα από το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας.

Πρόκειται για τη γνωστή λειτουργία κατά την οποία όταν ένας χρήστης πληκτρολογήσει μία λέξη, προκύπτουν και άλλα στοιχεία που θεωρητικά «ταιριάζουν».

Όπως μετέδωσε το Αιηναϊκό Πρακτορείο, η ετυμηγορία του δικαστηρίου αφορούσε γερμανό επιχειρηματία, δίπλα στο όνομα του οποίου στο «Google.de» εμφανίζονταν οι λέξεις «σαϊεντολογία» και «απάτη». Η εταιρεία θα πρέπει στο εξής να αποσύρει δυσφημιστικούς συνδυασμούς, όταν τίθενται υπόψη της.

«Η ιδιωτική ζωή ενός προσώπου παραβιάζεται εφόσον ο συνειρμός που δημιουργείται από την λειτουργία της αυτόματης συμπλήρωσης είναι αναληθής», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, διευκρινίζεται ωστόσο ότι η Google δεν θα χρειαστεί να «αποστειρώσει» το σύνολο του αρχείου της. «Ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος μόνο εφόσον ενημερωθεί για κάποια παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα αναζήτησης για την Άνγκελα Μέρκελ, όπου το Google ταιριάζει την αναζήτηση με λέξεις όπως Χίτλερ, κτλ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Google, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει «έκπληκτος και απογοητευμένος» από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η οποία, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με πλειάδα αντίθετων αποφάσεων κατα το παρελθόν, για το ίδιο ζήτημα.

«Είναι θετικό πάντως ότι το δικαστήριο έκρινε κατ” αρχήν νόμιμη τη λειτουργία του auto- complete και δεν υποχρέωσε την Google να ελέγχει εκ των προτέρων κάθε προτεινόμενη λέξη. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου ότι η Google είναι υπόλογη για όρους αναζήτησης που εισάγονται από τους χρήστες. Η λειτουργία του «auto-complete» αποτελείται από όρους που έχουν εισαγάγει νωρίτερα οι χρήστες».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ανατρέπει σχετική απόφαση δικαστηρίου της Κολονίας, που είχε δικαιώσει την Google.

By