Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις για το ελληνικό χρέος»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εστίασε στην τέταρτη αξιολόγηση και στη μεταμνημονιακή εποχή – Οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος

«Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Σύμφωνα με τον κ. Κόλμπεργκ, αυτή τη στιγμή το φλέγον ζήτημα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και η επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου ανέφερε ότι το ζήτημα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα στην Σόφια, όπου έγινε ενημέρωση από τους θεσμούς σχετικά με το πώς έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το θέμα είναι η τέταρτη αξιολόγηση»

«Το θέμα τώρα είναι να γίνει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σε αυτό υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να ολοκληρωθούν. Ταυτόχρονα το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του προγράμματος, εάν πιθανόν είναι απαραίτητα μέτρα για το χρέος» τόνισε. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή «προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις», αλλά υπάρχει σε εξέλιξη η σχετική διαβούλευση.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της, με το Eurogroup και τους άλλους διεθνείς θεσμούς και οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως πριν από το τέλος του προγράμματος», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ήδη στον έλεγχο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής του ΕΜΣ και ότι στις 20 Ιουλίου 2017 αποφάσισε ένα δικό του πρόγραμμα. «Η εκταμίευση αυτού του προγράμματος προϋποθέτει ότι η Ελλάδα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, όπως την βλέπει το ΔΝΤ. Σε αυτές τις συνομιλίες βρισκόμαστε τώρα. Δεν μπορώ όμως να σας ανακοινώσω εδώ ακόμα κάποια αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Κόλμπεργκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By