Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γερμανικός Τύπος: «Παλαιά ρήγματα» αναβιώνουν στη Βόρεια Μακεδονία

Η αβέβαιη έκβαση των προεδρικών εκλογών προκαλεί σχόλια στον γερμανόφωνο τύπο. Αμηχανία και απέναντι στο «φαινόμενο Ζελένσκι», τον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

«Οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αναβιώνουν παλαιά ρήγματα» επιγράφεται ανταπόκριση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «κυρίαρχο θέμα είναι η διαμάχη για το όνομα της χώρας» και ότι «η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τη μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει έναν βαθύ διχασμό». Όπως επισημαίνει, «ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πολιτειακή κρίση. Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το 42%. Εάν πέσει κάτω από το 40% στις 5 Μαΐου, τότε η εκλογή θεωρείται άκυρη».

«Αμφίβολη εκλογή προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία» βλέπει η εφημερίδα DiePresse της Βιέννης, υπενθυμίζοντας ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε «πεισματικά» πως ο υποψήφιός του Στέβο Πεντάροφσκι βαδίζει προς μία «σίγουρη νίκη» απέναντι στην υποψήφια της αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιανόφσκα-Ντάνκοβα. Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση «είναι λιγότερο το απρόσμενα ισχνό προβάδισμα απέναντι στην αντίπαλό του και περισσότερο η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή του 41,9% στον πρώτο γύρο που κάνουν όχι μόνο τους αναλυτές, αλλά ακόμη και τους οπαδούς της κυβέρνησης στα Σκόπια να μην αποκλείουν μία αποτυχία του Πεντάροφσκι.

Γιατί απαιτείται μία ελάχιστη συμμετοχή της τάξεως του 40% ώστε να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των εκλογών». Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα, οι πιθανές συνέπειες θα είναι «νέες αναταραχές, επανάληψη των προεδρικών εκλογών, αλλά και ταυτόχρονη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών».

«Ρυθμιστής» ο αλβανικός παράγοντας

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια ήταν «ένα τεστ για τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία είχε καταφέρει να αλλάξει την ονομασία του κράτους, ώστε η Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Σιλιανόφσκα είναι αντίθετη στον συμβιβασμό με την Ελλάδα. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται στις 5 Μαΐου. Αποφασιστική θα είναι τώρα η εκλογική συμπεριφορά εκείνων των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν δώσει πάνω από το 10% στον υποψήφιό τους Μπλερίμ Ρέκα».

Ουκρανία: Πρόεδρος ή σόουμαν;

Η άνετη νίκη του κωμικού ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας προκαλεί πολλά ερωτήματα στον γερμανόφωνο τύπο, τόσο για την ίδια την Ουκρανία, όσο και για τις δύσκολες σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία. Έντονο σκεπτικισμό εκφράζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt: «Δεν είναι μόνο ότι ο νέος πρόεδρος δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία. Θα έχει απέναντί του ένα εχθρικά διακείμενο Κοινοβούλιο, που πρόκειται να επανεκλεγεί το φθινόπωρο και μέχρι τότε θα του δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Επιπλέον, περιβάλλεται από μία κουστωδία ακολούθων, η οποία μπορεί να κατέχει την τέχνη της αιχμηρής σάτιρας απέναντι στον σημερινό κάτοχο του προεδρικού αξιώματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ασκήσει με σύνεση την ισχύ που της εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι. Ο νέος πρόεδρος, ηλικίας μόλις 41 ετών, δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και διαθέτει ελάχιστους συνεργάτες που μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από ένα καλό σόου».

Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung εστιάζει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν: «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Πούτιν και οι επιτελείς του Κρεμλίνου ήδη απεργάζονται σχέδια για να αξιοποιήσουν την άνοδο ενός πρωτάρη στο ύπατο αξίωμα της Ουκρανίας. Η παλέτα των δυνατοτήτων περιλαμβάνει από την απλή αναμονή λανθασμένων χειρισμών μέχρι την ηθελημένη παρενόχληση ή ακόμη και μία πιο έντονη πολεμική αντιπαράθεση στην ανατολική Ουκρανία».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας επισημαίνει, σύμφωνα με τη DW: «Καθοριστικός παράγοντας για την εκλογή Ζελίνσκι ήταν ο ρόλος του άμεμπτου πολιτικού, τον οποίο υποδύεται στην τηλεόραση. Οι Ουκρανοί θεωρούν επαρκή απόδειξη ικανότητας αυτή την τηλεοπτικά σκηνοθετημένη παράσταση. Αλλά το ίδιο θεωρούσαν και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, αναδεικνύοντας πρόεδρο τον τηλεοπτικό σόουμαν Ντόναλντ Τραμπ».

By