Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Γερμανός ΥΠΕΞ: Ρωσία και Συρία να μειώσουν τις επιθέσεις γύρω από το Χαλέπι

«Όλες οι πλευρές να συμβάλουν σε μείωση της βίας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

stainmagerA

Πίεση άσκησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στη Ρωσία και στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να μειώσουν τις επιθέσεις γύρω από το Χαλέπι και κάλεσε όλα τα μέρη στη συριακή σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο Μόναχο την Παρασκευή να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Συρία αλλά η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας και δεν υπογράφηκε από οποιοδήποτε εμπόλεμο μέρος – ούτε από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ούτε από τις διάφορες οργανώσεις των ανταρτών που την πολεμούν.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μονάχου, όλες οι πλευρές καλούνται να συμβάλουν σε μια άμεση μείωση της βίας, ακόμη και προτού τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Αυτό αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος γύρω από το Χαλέπι και τις πρόσφατες επιθέσεις των πολιτοφυλακών PYD στη βόρεια Συρία», υπογραμμίζει ο Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και στις πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτό.

«Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να δείξει αυτοσυγκράτηση», ανέφερε ο Σταϊνμάιερ στη δήλωσή του, η οποία εκδόθηκε στο περιθώριο μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν πιστεύει πως η Ρωσία και η Δύση έχουν εισέλθει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και πως σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τη Μόσχα να αποτρέψει μια τέτοια επιδείνωση των σχέσεων.

«Σε αυτούς που μιλάνε για έναν Ψυχρό Πόλεμο ή για κίνδυνο Ψυχρού Πολέμου, όπως ο Ρώσος πρωθυπουργός (Ντμίτρι) Μεντβέντεφ, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως οπωσδήποτε αυτή δεν είναι η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Μπορεί κανείς να πει ότι είναι στο χέρι του να αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση».

By