Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γεροβασίλη: Δεν είναι στις προθέσεις κυβέρνησης οι εκλογές

«Η αποδυνάμωση της κυβέρνησης, η οποία δε θα μπορεί από μόνη της να ψηφίζει και να περνά νόμους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι, προφανώς, ένα ζήτημα το οποίο βάζει τη σκέψη των εκλογών. Δε μπορώ, όμως, να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή ποιο είναι αυτό το όριο το οποίο θα το καθορίσει»

gerovasili1

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές. δε σχεδιάζει εκλογές, δεν είναι αυτό που  μας απασχολεί αυτή τη στιγμή«, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζοντας πως η όποια συζήτηση γίνεται στη βάση της εξέτασης όλων των πιθανών σεναρίων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά η κ. Γεροβασίλη επιχείρησε να αποσυνδέσει το ποσοστό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψήφιζε τη συμφωνία με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η αποδυνάμωση της κυβέρνησης, η οποία δε θα μπορεί από μόνη της να ψηφίζει και να περνά νόμους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι, προφανώς, ένα ζήτημα το οποίο βάζει τη σκέψη των εκλογών. Δε μπορώ, όμως, να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή ποιο είναι αυτό το όριο το οποίο θα το καθορίσει. Σημασία έχει αν έχεις ή δεν έχεις μια πλειοψηφία, με την οποία να μπορείς να κυβερνήσεις στην πραγματικότητα«, είπε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ωστόσο πως το γεγονός ότι η συμφωνία θα στηριχτεί και θα ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης «προφανώς, δεν είναι ένας τρόπος ο οποίος μας πάει πάρα πολύ μακριά εύκολα, με την έννοια ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που σήμερα στηρίζει μια συμφωνία, διότι αντιλαμβάνεται την πολύ μεγάλη αναγκαιότητα, αργότερα πιθανόν σε έναν εφαρμοστικό νόμο να αποφασίσει να  διαφωνήσει και να μην τον στηρίξει Δε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ταλανίζεται έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε. Επομένως, αναλόγως με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα  θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Αλλά επαναλαμβάνω η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή εκλογές«.

Για την «αποστασία» της Αριστερής Πλατφόρμας, στελέχη της οποίας περιοδεύουν προπαγανδίζοντας τις θέσεις τους, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε.

«Είναι σίγουρο ότι δύο στρατηγικές διαφορετικές, δύο πολιτικές απόψεις διαφορετικές, δύο σχέδια διαφορετικά, δε μπορούν να υπηρετηθούν από τον ίδιο φορέα. Μπορούν στο επίπεδο που όταν αυτός ο φορέας δεν είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση. Είναι άλλο πράγμα να είμαστε στην αντιπολίτευση και να έχουμε και διαφορετικές απόψεις. Σας θυμίζω ότι αυτές οι απόψεις υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ και πάντα διατυπώνονταν. Αλλά σήμερα  βλέπουμε  ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ήταν αυτής της πολιτικής άποψης αποχώρησαν διότι προφανώς δε μπορούν να είναι υπουργοί και να στηρίξουν μια πολιτική την οποία δεν πιστεύουν«.

Για το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας-γέφυρα προτού επικυρωθεί η βασική συμφωνία η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως «μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει θέμα επιτακτικό προαπαιτούμενων μέτρων σε νέα ψηφοφορία… Επομένως, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η συμφωνία και η διαπραγμάτευση εξελίσσονται ομαλά και ότι θα προχωρήσει με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, μέχρι την τελική ψήφιση στο Ελληνικό και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, και όπου απαιτείται, ούτως ώστε περίπου στις 18 του Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως υπάρχουν επιφυλάξεις για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος διότι πρόκειται για μια «διαπραγμάτευση η οποία έχει δύσκολα σημεία, έντονες διαβουλεύσεις».

Σε ερώτηση για το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, η κ. Γεροβασίλη εξήγησε πως «στη συνολική λογική αυτού του πακέτου, που αφορά τρία χρόνια όπως έχουμε πει, αλλά, δυστυχώς, κουβαλάει πάνω του και φορτία 15 μηνών πριν. Δηλαδή στ’ αλήθεια πρόκειται για ένα πακέτο αντιμετώπισης ζητημάτων τεσσεράμισι ετών περίπου. Γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας, πραγματικά να υπάρχει κατανομή στον χρόνο, προκειμένου να ελαττωθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις υφεσιακών μέτρων ώστε να είναι πιο εμπροσθοβαρές ό,τι έρχεται ως αντισταθμιστικό μέτρο ή βοηθητικό προς τον αναπτυξιακό δρόμο. Έχει  μεγάλη σημασία το πώς θα κατανεμηθούν αυτά μέσα στα τρία χρόνια, με την έννοια της δυναμικής μιας οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια και με δεδομένο ότι θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος εγκαίρως».

By