Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Για Λονδίνο αναχωρεί ο Τσακαλώτος

Έφοδο εξωστρέφειας πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με στόχο να δοκιμάσει τις διαθέσεις των αγορών και των επενδυτών, σε πρώτη φάση στο Λονδίνο, για το ενδεχόμενο μίας προστατευμένης εκδόσης ελληνικών ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα πριν από λίγο, «ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί σήμερα 21 Ιουνίου 2017 για το Λονδίνο, όπου κατά το επόμενο διήμερο, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με κορυφαίους παράγοντες των αγορών θα γίνει σε Roadshow στο Λονδίνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κεφαλαιοποίησει κατά το δυνατόν, όπως λένε αρμόδια στελέχη, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνκών ομολόγων μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15 Ιουνίου.

«Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο υπουργός θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης διαμορφώνοντας, μετά και την συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.

Παρότι δεν έδωσαν το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση οι Ευρωπαίοι στηρίζουν (όπως είχαν υποσχεθεί) αλλά ο μεγάλος γρίφος λεγεται ΔΝΤ και η θέσεις που διατηρεί για το θέμα του χρέους. Ο επικεφαλής του ESM με Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 γραμμή στην οποία κινήθηκε και το αφεντικό του EWG Τόμας Βιζέρ.

Τα παράθυρα και τα ρίσκα

Βεβαίως για κάθε τέτοια κίνηση η κυβέρνηση βάζει κάτω και τα πιθανά ρίσκα χωρίς όμως να αποκλείει και το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής έστω μικρής έκδοσης ακόμη και στο τέλος Ιουλίου. Παρότι δεν είναι το βασικό σενάριο, παραγοντες στο Μαξιμου και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα μπορούσε να συμβεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 του Ιουλίου και υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ δεν θα σηκώσει σκόνη με μια (πολύ) αρνητική Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) στις 27 Ιουλίου, ημέρα που αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα στο εκτελεστικό το Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το παράθυρο του Φθινοπώρου ωστόσο παραμονεύουν πάντα κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης η οποία ήδη φορτώνεται με πληθώρα μεταρρυθμίσεων από Ευρωπαίους παράγοντες όπως η ενεργοποίηση του Υπερταμείου κυρίως για τις ΔΕΚΟ, ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων και οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Γκρίζο σημείο παραμένει κι σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ και πολλά θα κριθούν από τα αν το Ταμείο, όντας πια μέσα στο πρόγραμμα έστω και χωρφίς λεφτά, θα ζητήσει για το 2018 νέα μέτρα ή όχι στον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, καθώς όπως είναι γνωστό διαφωνεί με τους Ευρωπαίους και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα φτάσει στο 2,3% 100 του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και όχι στο 3,5% που εκτιμά η Κομισιόν και προβλέπει το πρόγραμμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By