Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Για μια διετία εκτός Σένγκεν η Ελλάδα

Σε αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση μη μπορώντας να δώσει σαφή απάντηση επί του θέματος, που έχει προκύψει

mouzalas1

Εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Schengen» αποκαλύπτει, την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση από πλευράς της στέκεται εξαιρετικά αμήχανα απέναντι στα σχετικά δημοσιεύματα, ως διαφάνηκε από την ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη, καθώς από τη μία αρνείται ότι έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι αλλά ομολογεί την ύπαρξη ευρωπαϊκών «κύκλων» που ενδεχομένως «μηχανεύονται» τέτοια εξέλιξη.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας επισημαίνει ότι η συζήτηση για έξοδο της χώρας από τη Schengen «χτίζεται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη και σε δικές μας υπαρκτές αδυναμίες διαχείρισης».

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ακόμα ότι η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα ο κ. Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Schengen η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια συζήτηση έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας.

«Τη Schengen την χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης ότι δεν μας ενδιαφέρει και αν βγούμε εκτός.

Το σχέδιο

Η πρόταση περιλαμβάνει την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams – (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Aξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το σχέδιο αυτό έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times που προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα θα απειληθεί με έξοδο από τη ζώνη Schengen.

Ξεκαθαρίζεται ωστόσο πως προϋπόθεση για την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου είναι η ύπαρξη μιας σοβαρής απειλής για την δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Αναλυτικά, το σχέδιο που προτείνει η προεδρία αναφέρονται οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών – μελών για τη λειτουργία της Schengen υπό την σοβαρή πίεση που προκαλείται από την προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου της ζώνης.

Η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή, όπως την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους, τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, την αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Η Προεδρία προτείνει στο Συμβούλιο να αποφασίσει πως ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εμπίπτει στο άρθρο 25 του κώδικα συνόρων, τα κράτη – μέλη που θα επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ενημέρωση γειτονικών κρατών –μελών ώστε να υπάρχει χρόνος προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η FRONTEX έχει καταγράψει περίπου 1,2 εκ. παράνομες διαβάσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2015 αύξηση της τάξης του 431% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επιπλέον, ένας αριθμός των παράνομων διαβάσεων δεν έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα ο ακριβής αριθμός να είναι άγνωστος.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η Προεδρία προτείνει στο Συμβούλιο τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η παράνομη διέλευση των συνόρων, την ανάπτυξη των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT’s), ιδιαίτερα στα εξωτερικά χερσαία σύνορα στα Βαλκάνια και την άμεση ανάπτυξη επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δυσκολίες που παρατηρούνται με γειτονικές χώρες.

Αύξηση των ελέγχων

Η Προεδρία προτείνει την διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για τον έλεγχο των προσώπων εντός του χώρου Schengen συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των βάσεων δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παράνομοι μετανάστες θα εντοπίζονται και θα καταχωρίζονται, ώστε οι παράνομοι μετανάστες που έχουν εισέλθει σε χώρο Schengen να μην μπορούν να διαμείνουν στην ίδια χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καταγραφή τους.

Αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ελέγχους

Eπιπλέον προτείνεται η πιθανότητα επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για χρονικό διάστημα ως και δύο ετών. Βάσει των διατάξεων αυτών, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιους ελέγχους για χρονικό διάστημα που ξεπερνά συνολικά τους 6 μήνες. Η παράταση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε έγκριση του Συμβουλίου, μετά από πρόταση της Επιτροπής. Η σύσταση αυτή μπορεί να εκδοθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα του Κώδικα συνόρων της Schengen δεν επαρκούν.

Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνολική λειτουργία του χώρου τίθεται σε κίνδυνο, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών. Η Προεδρία καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής παράτασης σύμφωνα με το άρθρο 26 του κώδικα συνόρων Schengen, ενώ καλεί την ίδια στιγμή τα κράτη – μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By