Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2026

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι στο ίδιο τραπέζι για το μεγάλο σχέδιο της EuroLeague

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στις 5 Οκτωβρίου, στην κρίσιμη συνάντηση των ιδιοκτητών των ομάδων της EuroLeague.

Ο τόπος που επιλέχθηκε είναι η ιστορική Villa d’Este στο Τσερνόμπιο, στη λίμνη Κόμο, και το αντικείμενο της συζήτησης συνοψίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της EuroLeague Basketball, Τσους Μπουένο, σε τέσσερις λέξεις: «Το μέλλον της διοργάνωσης».

Ο Μπουένο μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο του νεοσύστατου EuroLeague Super Cup, και επιβεβαίωσε ότι περιμένει στη συνάντηση τόσο τον διοικητικό ηγέτη του Παναθηναϊκού όσο και τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στη Villa d’Este αναμένεται να δώσει το «παρών» η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών των ομάδων.

Η παρουσία των τριών Ελλήνων παραγόντων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της σχέσης τους με δύο από τις ομάδες-μετόχους της διοργάνωσης, αλλά και επειδή Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι θα βρεθούν μαζί σε μία τέτοια διαδικασία έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ατζέντα της συνάντησης στο Κόμο

Η υπό διαμόρφωση πρόταση του ΝΒΑ για εξαγορά της EuroLeague δεν αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν, να αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης. Το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη της διοργάνωσης, στην οικονομική προοπτική της και στο μοντέλο των σταθερών αδειών για τις ομάδες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν.
Συνολικά 17 ομάδες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ οι 12 από αυτές εκτιμάται ότι διαθέτουν τις βασικές προϋποθέσεις. Στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται το γήπεδο, η δυναμική του κόσμου, η δυνατότητα δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας και, κυρίως, η οικονομική επάρκεια. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Στους υποψηφίους περιλαμβάνεται και ο ΠΑΟΚ. Η παρουσία του Αριστοτέλη Μυστακίδη στο Άμπου Ντάμπι για το EuroLeague Super Cup συνδέεται με το ενδιαφέρον της ομάδας της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ για νέα γήπεδα

Μία από τις σημαντικότερες πληροφορίες αφορά στην εξεύρεση κατασκευαστικής εταιρείας που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί ως χορηγός και να διαθέσει κεφάλαια από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ για γηπεδικά έργα. Η υποστήριξη θα μπορούσε να αφορά είτε στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων είτε σε εκτεταμένες αναβαθμίσεις υφιστάμενων γηπέδων.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρθηκαν η Μπαρτσελόνα και ο ΠΑΟΚ. Εφόσον κάποια ομάδα προχωρήσει σε σχέδιο νέου γηπέδου και καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, η συγκεκριμένη εταιρεία θα μπορούσε να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση και στην υλοποίηση του έργου.

Το ποσό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διεύρυνση της EuroLeague, καθώς η ποιότητα και η εμπορική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αποτελούν κρίσιμα κριτήρια για τις νέες συμμετοχές. Παράλληλα, η διοργάνωση αναζητά τρόπους να αυξήσει τα έσοδά της και να περιορίσει την οικονομική απόσταση που τη χωρίζει από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το σχέδιο των 24 ομάδων και των δύο περιφερειών

Στην ατζέντα βρίσκεται και η πιθανή αύξηση των ομάδων στις 24. Το σχέδιο προβλέπει διαφορετική δομή του προγράμματος, με μείωση των αγώνων κατά τέσσερις και, σε μεταγενέστερη φάση, τη δημιουργία δύο περιφερειών στα πρότυπα του ΝΒΑ.

Η EuroLeague εξετάζει επίσης τη διοργάνωση τουρνουά κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, καθώς και τη δημιουργία θερινών διοργανώσεων για την ανάπτυξη νέων παικτών. Ανοιχτό εμφανίζεται και το ενδεχόμενο μελλοντικών αγώνων ανάμεσα στην πρωταθλήτρια της EuroLeague και την πρωταθλήτρια του ΝΒΑ.

Αντίθετα, κλειστό παραμένει προς το παρόν το ζήτημα της επιστροφής των ρωσικών ομάδων. Από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Άμπου Ντάμπι δεν προκύπτει άμεση επανένταξή τους στη διοργάνωση.

Η υπόθεση Γουόκαπ και οι νέοι κανόνες

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η υπόθεση του Τόμας Γουόκαπ, μετά την καταγγελία του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό και την προσέγγισή του από την Ντουμπάι. Η EuroLeague άνοιξε έρευνα για τις συνθήκες της προσέγγισης, επιδιώκοντας να καθορίσει σαφέστερους κανόνες για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προαιρετικές επεκτάσεις διάρκειας ενός έτους στα συμβόλαια. Η διοργανώτρια αρχή δεν απορρίπτει τη χρήση τους, απαιτεί όμως οι σχετικοί όροι να είναι απολύτως σαφείς και αποδεκτοί από τις δύο πλευρές.
Η συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου δεν αποτελεί μία τυπική συνάντηση ιδιοκτητών. Τα 17 ενδιαφερόμενα σωματεία, η προοπτική των 24 ομάδων, η πιθανή χρηματοδότηση γηπέδων με έως 1 δισ. ευρώ και η ανάγκη αυστηρότερων κανονισμών συνθέτουν την ατζέντα μιας συνολικής αναδιοργάνωσης. Εκεί θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό ποια μορφή θέλει να αποκτήσει η EuroLeague και με ποιους οικονομικούς όρους θα επιχειρήσει την επόμενη ανάπτυξή της.

By